Good to know: deze symptomen kunnen wijzen op een vervroegde overgang

1 op de 100 vrouwen krijgt hier mee te maken.

Alle vrouwen krijgen er mee te maken: de overgang. Normaal gesproken gebeurt dit pas tussen je 40e en 60e levensjaar, maar bij sommige vrouwen stopt de menstruatie al voor hun veertigste. Dit noemen we een vervroegde menopauze en dit heeft niet alleen fysieke gevolgen voor je lichaam, maar ook mentale gevolgen.

Wat is een vervroegde overgang?

Sommige vrouwen komen in een vervroegde menopauze. Dit wordt ook wel premature ovariële insufficiëntie (POI) genoemd. De eierstokken functioneren niet meer zoals ze zouden moeten en de productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron neemt af. Je wordt niet meer ongesteld en je gaat als het ware van een vruchtbare periode over op een onvruchtbare periode. Normaal gesproken gebeurt dit tussen je 40e en 60e levensjaar, maar 1 op de 100 vrouwen krijgt hier al voor hun 40e mee te maken.

Wie krijgen hier mee te maken?

“In de meeste gevallen weten we niet wat de oorzaak is voor een vervroegde menopauze”, vertelt dr. Stephanie Faubion aan Huffpost. Toch zijn er een paar factoren die een rol kunnen spelen. Een ziekte zoals kanker, kan leiden tot schade aan de eierstokken als gevolg van bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling. Ook een operatie aan of verwijdering van een eierstok kan ervoor zorgen dat je vervroegd in de overgang raakt. Daarnaast kan het in sommige gevallen genetisch bepaald zijn, maar ook mensen met een afwijking aan hun imuunsysteem hebben een verhoogde kans op een vervroegde overgang.

De symptomen

Een vervroegde menopauze kan je herkennen aan een paar symptomen. Zo blijft je menstruatie tenminste vier maanden uit en heb je een verhoogde concentratie van het FSH-hormoon. Verder komen de symptomen van een vervroegde overgang overeen met typische overgangsverschijnselen, zoals opvliegers, nachtzweten en een afwijkend en afnemend menstruatiepatroon. Ook kun je seksuele klachten krijgen, doordat je minder zin hebt of pijn hebt bij het vrijen. Tenslotte kun je last hebben van stemmingswisselingen en slaapproblemen.

Naast dat deze symptomen natuurlijk erg vervelend zijn, kan een diagnose met vervroegde overgang voor veel vrouwen ook mentaal hard aankomen. Sommige vrouwen voelen zich namelijk door hun eigen lichaam in de steek gelaten en in hun vrouw-zijn aangetast. Als je een kinderwens had, wordt deze waarschijnlijk niet meer ingevuld. Ook kun je je een buitenbeentje voelen omdat je niet meer dezelfde ervaringen deelt met leeftijdsgenoten. Het is daarom belangrijk om veel te praten over wat je voelt. Dit helpt bij het verwerken van je diagnose.

De behandeling

Helaas kan je een vervroegde overgang niet meer ongedaan maken. Wel kunnen je overgangsklachten verminderd worden door gezond te eten en veel te bewegen. Ook wordt aangeraden om hormonen te slikken, deze onderdrukken je overgangsklachten. Herken je de symptomen? Maak dan een afspraak met je huisarts.

Bron: Huffpost, UMC Utrecht, Gezondheidsplein | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws