Deze zeven tekenen voorspellen of je gelukkig bent met je werk

Onderzoekers zochten het uit.

Blij zijn met je baan is erg belangrijk omdat het een plek is waar je veel tijd spendeert. Een toxic-werkplek is het laatste wat je wil, maar wat maakt het nou dat jij gelukkig bent met je baan? Dat hebben onderzoekers uitgezocht.

Controle

Wat de meesten van ons écht willen, is autonomie. We willen zelfstandig werken zonder dat we continu op de vingers gekeken worden. Een studie uit 216, gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin, toonde aan dat mensen het meest verlangen naar autonomie over hoe hun werkdagen verlopen. De meerderheid van de deelnemers wees zelfs een promotie sneller af als het betekende dat ze meer autonomie moesten opgeven. “Het verlangen naar macht betekent niet een verlangen om macht te hebben over anderen, maar om meester te zijn over het eigen lot”, concludeerde de studie.

Balans

Het hebben van een gezonde work-life balans is ontzettend belangrijk. Zodra je de laptop dichtklapt moet je je werk los kunnen laten en niet mee naar huis nemen. Dit levert je vaak alleen maar stress op waardoor je op den duur minder plezier zult halen uit je werk. Probeer daarom duidelijke grenzen te stellen zowel binnen als buiten het werk. Werknemers die een gezonde balans gevonden hebben zijn daarom ook vaak gelukkiger.

Fouten maken

Je kunt geen voldoening vinden in je werk als iemand altijd bezorgd over je schouder meekijkt. De vrijheid hebben om fouten te kunnen maken op je werk is daarom erg belangrijk. Volgens coach Nadia De Ala is het van belang dat er op de werkvloer sprake is van psychologische veiligheid. Dit betekent dat werknemers zich op hun gemak voelen om over moeilijke onderwerpen te praten, zoals fouten uiten of falen, zonder bang te hoeven zijn daarvoor gestraft te worden.

Goede band met collega’s

Iemand hebben die je in vertrouwen kunt nemen en waar je lekker een partijtje tegen kan klagen, kan het verschil maken met hoe je je voelt over je werkdag. Een enquête van Gallup ingevuld door bijna 200 000 werknemers heeft aangetoond dat mensen die een work bestie hadden, ook het meest betrokken en toegewijd zijn aan hun baan.

Feedback

Wat werktevredenheid ook enorm bevorderd is het krijgen van goede feedback op hoe je je werk uitvoert. Het krijgen van feedback kan je het gevoel geven dat wat je doet zinvol is. “Weten van je supervisor dat je het goed doet, neemt een deel van de onzekerheid weg over waarom je doet wat je doet en hoe je het beter kunt doen,” vertelt professor psychologie Kevin Hoff aan Huffpost.

Nieuwe uitdagingen

Het krijgen van nieuwe kansen en uitdagingen kan ervoor zorgen dat je werk spannend blijft en je niet in een sleur terecht komt. Een onderzoek van psychologen psychologists Richard Hackman and Greg Oldham heeft aangetoond dat wanneer taken afwisselend en niet eentonig zijn, zijn werknemers eerder tevreden.

Check-ins

Ten slotte is een van de pijlers voor werktevredenheid simpelweg openstaan om regelmatig na te denken over wat je er echt uit je werk wilt halen. Volgens Nada betekent tevreden zijn met je baan, nieuwsgierig zijn naar wat je belangrijk vindt en openstaan voor veranderende antwoorden in de loop van de tijd.

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws