Romy Boomsma over fast fashion: 'Waarom moet alles maar nieuw zijn?'

Romy geeft de voorkeur aan duurzamere keuzes en vindt het heerlijk om te speuren naar vintage: "Juist doordat je die hele zoektocht hebt gehad, wordt zo’n kledingstuk extra leuk om te dragen."

Ze speurt liever Vestiaire Collective af naar unieke vintage pareltjes dan zakken vol fast fashion in te slaan. In het nieuwste nummer van Marie Claire vertelt Romy Boomsma meer over haar duurzame keuzes en zelfontwikkeling.

Duurzame modekeuzes

In het nieuwste nummer van Marie Claire staat het verduurzamen van je garderobe centraal, iets waar Romy zich al langere tijd mee bezig houdt. "Dat is eigenlijk begonnen na mijn eerste zwangerschap, toen er allemaal nieuwe gevoelens in mij werden aangewakkerd", vertelt ze daarover. "Ik zag een aantal docu’s over de wereld achter fast fashion en dacht ineens: we lijken wel gek met z’n allen dat we dit allemaal nog kopen. Het is niet eens alleen de kledingindustrie waar zoveel fout zit, maar ook de manier waarop we er zelf mee omgaan. Waarom moet alles maar nieuw zijn en moeten trends elkaar steeds opvolgen?"

"De hele waarde van kleding lijkt een beetje weg te zijn. Als iets vijf keer zo goedkoop is bij een fast fashion-keten, weet je gewoon dat de werknemers zwaar zijn onderbetaald." Romy betaalt in dat geval liever een eerlijke prijs voor kleding, maar ze vindt het ook gewoon heel leuk om op zoek te gaan naar vintage parels. "Als ik bijvoorbeeld een leren jasje wil, ga ik heel lang op Vestiaire struinen naar merken waarvan ik vind dat ze mooie jasjes hebben en koop ik de vintage versie (...). En juist doordat je die hele zoektocht hebt gehad, wordt zo’n kledingstuk extra leuk om te dragen."

Bewuste keuzes en zelfontwikkeling

Naast het feit dat Romy duurzame en eerlijke mode wil dragen, maakt ze ook op andere gebieden graag duurzame keuzes. "We eten en kopen heel bewust; veel van ons voedsel halen we bij de biologische boerderijen hier in de buurt." De onderneemster vervolgt dat ze lange tijd vegetarisch heeft gegeten, maar dat ze tijdens haar laatste zwangerschap een ijzertekort had, waardoor het lastig werd. "Bovendien is heel strikt eten met drie kleine kinderen best lastig. Ik vind het belangrijk dat ze zelf ontdekken wat ze wel en niet lekker vinden. Als we vlees eten, is het biologisch en dan geven we ze ook echt mee: dit zijn de koeien die wij eten. Al vind ik mezelf daar ook een beetje hypocriet in, want ik zou nooit onze eigen varkens kunnen opeten."

Naast haar keuzes op het gebied van duurzaamheid, probeert Romy zichzelf ook te blijven ontwikkelen op andere gebieden. "Ik denk dat dat bij mij heel natuurlijk gaat", vertelt ze daarover. "Zo heb ik tien jaar geleden een cursus edelsmeden gedaan, waarvan ik toen dacht: dit wordt helemaal mijn ding. Maar ik merkte al snel dat ik vooral het ontwerpen fantastisch vond, voor het produceren heb ik niet het geduld. Dat ontwerpen is precies wat ik nu doe voor Anna + Nina. Vorig jaar heb ik een keramiekcursus gedaan, wat ik ook ontzettend leuk vond. Maar ik heb niet de ambitie om daar meteen een werkding van te maken. Het is ook heel fijn om dingen dicht bij jezelf te houden, niet alles hoeft een verdienmodel te zijn."

Verder lezen? In de nieuwste Marie Claire vertelt Romy meer over duurzame fashion en gaat ze in op onder andere de kritiek die ze kreeg op fulltime moederen, haar prachtig gestileerde plaatjes op Instagram en haar relatie met Arie Boomsma. Morgen in de winkel! 

Interview: Jill Waas | Fotografie: Anne Timmer | Styling: Roel Schagen | Haar en make-up: Jitske Serné/Maria Nila & Ilia Beauty | Assistent Styling: Eva van Wolven | Productie: Sanne Kesler | Bloemen: Rinus & Zn