Wat doe je als je partner een te aanwezige moeder heeft?

Een psycholoog geeft tips.

Goed contact met je (schoon)moeder is hartstikke belangrijk, maar soms kan dat ook te ver gaan. Als ze bijvoorbeeld onaangekondigd langskomt of belangrijke beslissingen probeert te beheersen. Een psycholoog geeft tips wat je in deze situatie moet doen.

Te aanwezige schoonmoeder

Bij een nieuwe relatie horen ook nieuwe schoonouders, en dat is altijd maar afwachten of het een match is. Met een beetje geluk kan je goed met ze overweg, maar het kan soms het tegenovergestelde zijn. Wanneer je partner bijvoorbeeld een te aanwezige moeder heeft. Door steeds te bellen of een berichtje te sturen, maar dit kan ook uitlopen in manipulatief gedrag en het negeren van grenzen. Volgens psycholoog dr. Sanam Hafeez kan dit gedrag ervoor zorgen dat je relatie flink wat spanning te verduren heeft. Zo krijg je door te aanwezige moeders 'spanning en conflict tussen de partners en kan dit stress en angst veroorzaken voor een of beide partners'.

Kortom, een te aanwezige moeder kan grote schade aanrichten en soms koppels uit elkaar drijven. Gelukkig zijn er dingen die je kunt proberen om de verstoring in de relatie tot een minimum te beperken – en nee, dat is niet het contact verbreken (hoe graag je dat ook wilt!).

1. Communiceer

Communicatie is altijd belangrijk, naar je partner toe en je schoonmoeder. Misschien heeft ze het niet door dat ze te aanwezig is of wat het negatieve effect is op de mensen om haar heen. "Wees duidelijk en direct met je schoonmoeder over je gevoelens en grenzen", zegt dr. Hafeez. Als tip geeft ze om het gebruik van confronterende taal te vermijden, maar kordaat en assertief te zijn. Vermijd persoonlijke aanvallen en zorg ervoor dat je weet wat je gaat zeggen.

2. Stel grenzen

Grenzen zijn soms moeilijk te stellen en te behouden, vooral in bepaalde situaties en met bepaalde mensen – zoals een te aanwezige moeder. Wees hier daarom specifiek en consistent in. Dr Hafeez adviseert dat je wat tijd neemt om alleen of met je partner te gaan zitten en na te denken over je behoeften. Misschien wil je de hoeveelheid tijd die je samen doorbrengt, het aantal bezoeken per maand beperken of gewoon onderwerpen definiëren die verboden terrein zijn.

3. Doe een stap terug

Wanneer de gemoederen hoog oplopen, kan het helpen om een stap terug te doen. Volgens dr. Hafeez is het raadzaam om 'een tijdje afstand te nemen van de relatie met de schoonmoeder, zelf als dat betekent dat je telefoontjes moet vermijden totdat de zaken zijn gekalmeerd'.

4. Betrek je partner erbij

Heeft je partner door dat zijn moeder zo doet? Betrek hem of haar hierbij en leg uit wat de situatie met jou doet. "Houd je partner op de hoogte en betrokken bij de situatie en zorg ervoor dat je het beiden eens bent over grenzen en een handelwijze", stelt de psycholoog. Het is tenslotte niet je moeder en waarschijnlijk ook geen strijd die je alleen kunt voeren en winnen.

5. Zoek steun

Heeft je partner niets door van het gedrag van zijn moeder? Dan kan het altijd nog helpen om steun te zoeken bij andere familieleden of een vertrouwde vriend. Zo blijf je alsnog communiceren met je partner, maar krijg je ook een objectief perspectief van de situatie.

Bron: Pure Wow | Beeld: NL Beeld