Veelvoorkomende kwaaltjes bij het ouder worden

Naarmate we ouder worden, kunnen er specifieke kwaaltjes en ongemakken optreden, als gevolg van hormonale veranderingen en andere factoren. Deze kwaaltjes kunnen variëren in intensiteit en impact, afhankelijk van de gezondheid en genetische aanleg van de persoon in kwestie. We zullen in dit artikel enkele veelvoorkomende kwaaltjes bespreken van nachtelijk zweten tot wallen onder ogen en nog meer. We willen wel alvast benadrukken dat het raadplegen van een zorgverlener altijd aan te raden is, als er twijfels zijn over de algehele gezondheid. 

Opvliegers en nachtelijk zweten

Een van de meest voorkomende symptomen van de menopauze zijn opvliegers en nachtelijk zweten. Opvliegers zijn plotselinge en intense gevoelens van warmte die gepaard kunnen gaan met transpireren. Ze kunnen overdag optreden, maar ook 's nachts. Het dragen van lagen kleding, het vermijden van hete dranken en pittig voedsel kan helpen om de frequentie en intensiteit te verminderen. Daarnaast is het slapen in een koele omgeving ook aan te raden. In sommige gevallen kan hormoontherapie, onder begeleiding van een zorgverlener, ook een optie zijn om de symptomen te verlichten.

Donkere kringen en wallen onder de ogen

Veel vrouwen zien dat er, naarmate ze ouder worden, donkere kringen onder ogen ontstaan. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals verlies van vet en collageen in het gebied, genetica, vermoeidheid en vochtophoping. Naast het gebruik van koude kompressen en speciale oogcrèmes, kan voldoende slaap krijgen er ook aan bijdragen dat het iets vermindert. In sommige gevallen kunnen cosmetische behandelingen zoals fillers of laserbehandelingen worden overwogen om de verschijning van donkere kringen en wallen te verminderen. Het is echter raadzaam om dit altijd met een dermatoloog of cosmetisch specialist te bespreken.

Veranderingen in de huid

Het dagelijks volgen van een goede huidverzorgingsroutine is essentieel als je ouder wordt. Dit omvat het reinigen, hydrateren en beschermen van de huid tegen de zon, met behulp van zonnebrandcrème met hoge factor. Het gebruik van producten die ingrediënten zoals retinoïden en antioxidanten bevatten, kan ook helpen bij het verminderen van rimpels en het verbeteren van de huidtextuur. In sommige gevallen kunnen cosmetische behandelingen, zoals lasertherapie of chemische peelings, worden overwogen om specifieke huidproblemen aan te pakken. Het is raadzaam om hierover advies in te winnen bij een dermatoloog of schoonheidsspecialist.

Gewichtstoename

Naarmate vrouwen ouder worden, kan het moeilijker worden om een stabiel gewicht te behouden. Het is belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen, waaronder groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Het vermijden van geraffineerde suikers en verzadigde vetten kan ook op een goede manier bijdragen. Daarnaast is regelmatige lichaamsbeweging van cruciaal belang om de stofwisseling te stimuleren, spiermassa te behouden en de algehele gezondheid te bevorderen.

Botverlies (osteoporose)

Osteoporose is een aandoening waarbij de botdichtheid afneemt, waardoor botten broos en vatbaar voor breuken worden. Na de menopauze hebben vrouwen een verhoogd risico op osteoporose vanwege de afname van oestrogeen, een hormoon dat de botdichtheid reguleert. Om het risico op osteoporose te verminderen, moeten vrouwen ervoor zorgen dat ze voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgen. Zuivelproducten, groene bladgroenten, noten en zaden zijn goede bronnen van calcium. Daarnaast is regelmatige lichaamsbeweging zoals wandelen, dansen en gewichtstraining, belangrijk om de botsterkte te behouden.

Blaasproblemen

Veel vrouwen merken naarmate ze ouder worden veranderingen in de blaasfunctie op. Dit kan leiden tot problemen zoals ongewenst urineverlies, frequente urineweginfecties en moeite met het volledig legen van de blaas. Het trainen van de bekkenbodemspieren door middel van oefeningen kan de blaascontrole helpen verbeteren. Daarnaast kunnen het vermijden van cafeïne en alcohol, het in stand houden van een gezond lichaamsgewicht en het regelmatig (op tijd!) plassen helpen bij het beheersen van blaasproblemen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om met een zorgverlener te praten over verdere behandelingsopties, zoals medicatie of fysiotherapie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

 Beeld: Pexels