Het is weer die tijd van het jaar: mensen gaan op vakantie en hopen met een sun-kissed glow huiswaarts te keren. En hoewel velen een zongebruinde huid nog steeds als een schoonheidsideaal zien, vroegen wij ons af of er eigenlijk wel zoiets is als 'gezond bruin worden'.
Gezond kleurtje
Er zijn maar weinig kenmerken waaruit blijkt dat je een goede vakantie hebt gehad als een kleurtje. Het is het eerste wat iedereen aanhaalt als je weer aan het werk gaat: die mooi gebruinde huid die je hebt opgedaan na een week lang luieren bij het zwembad of strand. In sommige gevallen wordt het zelfs geprezen als een teken van goede gezondheid. Maar in een tijd waarin steeds meer van ons beseffen hoe belangrijk het is om onze huid tegen de zon te beschermen en het hele jaar door SPF te dragen, voelt deze verheerlijking van bruinen een tikkeltje misplaatst.
Natuurlijk kun je ook bruin worden terwijl je jezelf met zonnebrandcrème beschermd, maar is dat dan wel oké? Is het mogelijk om je huid te verzorgen en tegelijkertijd die sun-kissed glow te ontwikkelen? Om erachter te komen of een 'gezond kleurtje' bestaat kunnen we het beste naar experts luisteren.
Verdedigingslinie
"Een kleurtje ontstaat wanneer de huidpigmentcellen in je huid genaamd melanocyten, door Uv-licht worden gestimuleerd om meer melanine te produceren. Dat eigenlijk is hoe de huid haar cellen beschermt tegen de DNA-beschadigende effecten van zonlicht", legt dermatoloog Natalia Spierings uit aan Stylist. "Op deze manier geeft verkleuring aan dat er schade is of gaat ontstaan, en je huid reageert met haar eerste verdedigingslinie - de verhoogde melanine in de huid is er om het zonlicht te absorberen, zodat het niet verder kan komen in je huid en de cellen kan beschadigen.”
Hoewel die verhoogde melanine-respons is ontworpen om je te beschermen tegen blootstelling aan de zon, betekent dat niet dat dat een goede zaak is, voegt dermatoloog Sina Ghadiri toe. "We weten dat UV-blootstelling verschillende effecten op de huid heeft, waaronder immuunrespons en activering, DNA-schade, vitamine D-synthese, en zelfs ontsteking."
Op deze manier kan een af en toe een bruin kleurtje ervoor zorgen dat je er stralend en gezond uitziet, maar het kan langetermijneffecten hebben op de gezondheid van je huid die de komende jaren misschien niet zichtbaar zijn.
Het eerlijke antwoord
Het bruin kleuren van de huid is dus een manier om het DNA, dat werd beschadigd onder invloed van Uv-stralen, te beschermen tegen verdere schade. Hoewel blootstelling aan de zon een aantal voordelen kan bieden voor je mentale en fysieke gezondheid, is het dus niet 'gezond' om je huid bloot te stellen aan de zon tot het punt waarop je een kleurtje krijgt. Het is om deze reden dat veel dermatologen zeggen dat de enige 'gezonde' kleur, een kleur is die uit een fles komt − ook wel zelfbruiner genoemd. Ouch.
Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock