Aha: dit is het beste tijdstip om te lunchen tijdens je werkdag

En nu willen we niet het overduidelijke benadrukken: maar lunchen achter je bureau is natuurlijk een no go.

Nu willen we niet dramatisch doen, maar soms is productief en alert blijven een job an sich. Om te voorkomen dat je niet weg sukkelt achter je bureau is het belangrijk om af en toe een break te nemen. Eén pauze die je in ieder geval nooit mag overslaan is de lunchpauze.

Verschillend

De een heeft al honger om half 12 en de ander heeft pas rond 1 uur ’s middags de behoefte om te lunchen. De beste tijd voor een lunchpauze varieert dan ook per persoon. “Het is afhankelijk van je caloriebehoefte, eetlust en hoeveel je over het algemeen beweegt”, vertelt Gerard Mullin, een gastro-enteroloog en universitair hoofddocent geneeskunde aan de Johns Hopkins School of Medicine, aan HuffPost.

Thuis versus op kantoor

Of je thuis of op kantoor werkt, speelt ook een rol in de beste pauzetijd. Thuiswerken kan je spijsvertering en gezondheid op een andere manier beïnvloeden dan op kantoor werken. “Als je vanuit huis werkt, zit je waarschijnlijk meer en is je schema niet meer op orde. Dit kan invloed hebben op je algehele gezondheid en spijsvertering”, aldus de hoofddocent.

Wat dit voor gevolgen kan hebben? Volgens Mullin zou dit ervoor kunnen zorgen dat je meer eet dan je eigenlijk nodig hebt, waardoor je je moe en oncomfortabel kunt voelen. En dit resulteert er vaak in dat je je niet meer goed kunt concentreren. Het is daarom belangrijk dat je je maaltijden over de dag verspreid om je energie én focus op peil te houden als je thuiswerkt.

Beste tijd

Wist je dat je eerste maaltijd van de dag binnen 30 tot 60 minuten nadat je wakker bent genuttigd zou moeten worden? Waarom vraag je je af? Om je lichaam van brandstof en voeding te voorzien. Volgens Mullin duurt het verteren van een vaste maaltijd ongeveer vier uur, waardoor je je lunch (of een snack) het beste drie tot vijf uur na je ontbijt kunt eten. Al is het wel goed om dit enkel als richtlijn te zien.

“Het is belangrijk dat je naar je lichaam en je hongersignalen luistert”, adviseert voedingsdeskundige Rahaf Al Bochi. Als je bijvoorbeeld niet veel als ontbijt gegeten hebt, dan is het waarschijnlijker dat je je maag binnen één tot twee uur al voelt knorren. Diëtiste Alyssa Pike, stelt dan ook voor om maaltijden te eten met eiwitten en vezels. “Deze voedingsgroepen helpen je om je langer vol te voelen.”

“Wat je eet heeft invloed op de verbinding tussen je hersenen en darmen, die je stemming, geestelijke gezondheid en hersenactiviteit beïnvloedt”, aldus Al Bochi.

Bron: HuffPost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws