Zoveel wachtgeld krijgen Rutte, Kaag, Simons en andere vertrekkende politici

Wachtgeld kun je zien als de werkloosheidsuitkering voor politici.

Nadat Mark Rutte begin juli aankondigde te stoppen met de politiek, kondigde de ene na de andere politicus diens vertrek aan. Sylvana Simons (BIJ1), Farid Azarkan (Denk), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Hugo de Jonge (CDA) zijn slechts enkele namen. Tot ze een nieuwe job hebben gevonden, hebben zij recht op het zogenoemde wachtgeld. Maar hoeveel is dat eigenlijk?

Wat is wachtgeld?

Politici die besluiten de politiek te verlaten, hoeven zich voorlopig nog geen zorgen te maken om hun inkomsten. Tot zij een nieuwe baan vinden, hebben zij namelijk recht op wachtgeld. Dit kun je zien als een werkloosheidsuitkering voor politici.

Hoeveel het wachtgeld bedraagt, hangt – net zoals bij een werkloosheidsuitkering – van de situatie af. Het is namelijk gebaseerd op het laatste salaris van de politicus in kwestie en van hoe lang iemand de politieke functie bekleedde. In het eerste jaar bedraagt het wachtgeld van een oud-politicus 80 procent van het salaris. Het daaropvolgende jaar wordt er 70 procent aan hen uitgekeerd.

De salarissen van politici

Hoeveel politici ongeveer in Nederland verdienen? Het is zeker boven modaal. De premier en ministers verdienen €186.414 bruto per jaar. Voor staatssecretarissen geldt een bruto jaarloon van €174.085 en Tweede Kamerleden verdienen een brutosalaris van €124.000 per jaar. Mocht demissionair premier Rutte het eerste jaar na zijn opstappen geen nieuwe baan vinden? Dan ontvangt hij dus €149.131 wachtgeld bruto. Wat neerkomt op een maandbedrag van €12.427.

Het wachtgeld is best een vetpot, maar vertrekkende politici kunnen hier niet oneindig gebruik van maken. In het voor hen beste scenario hebben ze daar 38 maanden recht op. Dit krijgen ze wanneer ze hun politieke functie meer dan 38 maanden hebben vervuld.

Werkte iemand tussen de 2 jaar en 38 maanden als politicus? Dan heeft iemand recht op 36 maanden wachtgeld. Werkzaam tussen de 3 maanden en 2 jaar betekent 24 maanden wachtgeld. En werkte iemand minder dan 3 maanden als politicus? Dan heeft iemand recht op 6 maanden wachtgeld.

Aanvullen met wachtgeld

In Den Haag houden politici er een riant salaris op na. Kans is daarom best groot dat een politicus erop achteruitgaat wanneer hij of zij een nieuwe functie bekleedt. Voor hen is dan ook nog een coulance regeling. Zij mogen hun nieuwe salaris aanvullen met het wachtgeld waar zij dan nog recht op hebben.

Begeleiding

Na hun vertrek uit de politiek, worden politici dus zeker niet aan hun lot overgelaten wanneer het op een inkomen aankomt. Ook krijgen zij begeleiding in het vinden van nieuw werk. "Na aftreding hebben ze drie maanden om bij te komen. Daarna moeten ze een reïntegratietraject volgen, om vervolgens een nieuwe baan te vinden", vertelt loopbaanspecialist Arie-Paul Eijkelenboom van Transitium Group aan RTL Nieuws. "Uiteraard heeft een bestuurder de vrijheid om te kiezen welke kant hij of zij op wil. (...) Er wordt daarbij gekeken naar bijvoorbeeld opleidingsniveau en het netwerk van die persoon."

Voor het ontvangen van wachtgeld is het een vereiste dat een politicus laat zien dat hij of zij actief op zoek is naar een nieuwe baan. "Je moet je best doen om het wachtgeld terug te dringen, en kunnen aantonen dat je echt je best doet. Er is een instantie die daar toezicht op houdt", aldus Eijkelenboom.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: NL Beeld