Om deze reden heb je het vaak koud als je moe bent

Blijkbaar is er een hele logische verklaring voor.

Je hebt vast weleens gemerkt dat wanneer je moe bent, je het sneller koud hebt. En hoewel deze twee dingen op het eerste gezicht geen directe link lijken te hebben, is er wel degelijk een verband.

Circadiaans ritme

Volgens Samantha Briscoe, klinisch fysioloog bij het London Bridge Sleep Center, heeft het feit dat vermoeidheid van invloed kan zijn hoe warm of koud we ons voelen, met name te maken met het zogenaamde circadiaans ritme. Dit is een interne klok die ongeveer 24 uur duurt, en verantwoordelijk is voor de slaap-waakcyclus. Dit ritme heeft de kracht om je interne temperatuur te beïnvloeden. “Onze kerntemperatuur van het lichaam is ongeveer 37°C, maar schommelt in de loop van de dag met ongeveer twee graden”, legt Briscoe uit. “Een daling van de kerntemperatuur van het lichaam is een signaal voor ons lichaam om zich voor te bereiden op slaap en de lichaamstemperatuur begint ongeveer twee uur voor de gebruikelijke slaaptijd te dalen.” Vervolgens blijft tijdens het slapen de temperatuur dalen, om na een dieptepunt in de vroege ochtenduren weer gestaag te stijgen.

Dit verklaart dus waarom je het koud krijgt als je moe bent. Je lichaam heeft behoefte aan slaap, waardoor de interne klok in je lichaam vertelt dat het tijd is om te slapen. Als gevolg hiervan gaat je lichaam zich aanpassen, en daalt je temperatuur – waardoor je het koud krijgt en rillerig wordt.

Activiteitsniveau

Dat je een koud gevoel hebt als je moe bent, kan ook komen door de impact die de vermoeidheid heeft op je activiteitsniveau. “Als we moe zijn, is ons energieniveau laag en bewegen we waarschijnlijk minder, waardoor we meer sedentair worden”, vertelt Briscoe. “Als gevolg hiervan kunnen onze stofwisseling en bloedcirculatie vertragen, wat er beide toe kan leiden dat we ons kouder voelen dan normaal.”

Bron: Stylist | Beeld: Pexels 

Laatste nieuws