Je kunt allergisch zijn voor nagellak en aan deze symptomen herken je het

Helaas, het is mogelijk.

Sinds de komst van gellak is nagellak misschien wel hipper dan ooit, maar hoe geavanceerd die lak (en gewone nagellak) inmiddels ook is, het is helaas ook mogelijk om er allergisch voor te zijn.

Gellak

Gellak is ontzettend populair, en dat snappen wij wel. Het is een makkelijke en snelle manier om je nagels er verzorgd uit te laten zien. Je kunt hiervoor naar een nagelsalon, maar je kunt gellak ook zelf thuis aanbrengen. Ideaal! De nagellak is extra stevig, waardoor je nagels minder snel afbreken. Bij ‘normale’ nagellak is dat natuurlijk heel anders en kunnen je nagels na een paar dagen alweer lelijk worden. Maar, wist je dat je ook allergisch kunt zijn voor gellak?

Allergie en symptomen

Mensen die in een nagelstudio werken kunnen blijkbaar een allergie ontwikkelen voor gellak. Hoe dat komt? Heel simpel: ze worden een lange periode aan ongeharde gellak blootgesteld. Maar je kunt ook op een andere manier een allergie ontwikkelen. Sommige mensen zijn namelijk al mee geboren. Dit wordt contactallergie genoemd. Je bent dan allergisch voor de acrylaten die in de lak verwerkt zitten. Een brandende huid, blaren, jeukende bultjes of loslatende en gebarsten huid zijn de symptomen, en die ontstaan vooral rond je nagels. Maar je kunt ook in je gezicht en nek symptomen zien, omdat je deze plekken vaak aanraakt.

Alternatief

De allergie kan uiteindelijk zelfs grote gevolgen hebben voor je immuunsysteem. Pas zodra de stof waar je allergisch voor bent weer is verwijderd van je huid, kan je huid kalmeren. Oké, genoeg over de allergie zelf. We willen nu graag weten wat je wél kunt doen. Overstappen op acryl is geen optie, omdat hier vergelijkbare stoffen inzitten. Wel kun je gewone nagellak proberen. In principe zou je hier niet allergisch voor moeten zijn. Wil je helemaal op safe spelen? Dan kun je voor een speciale antiallergeen nagellak gaan. Good to know!

Bron: Grazia | Beeld: Anna Shvets 

Laatste nieuws