Sarah Burton neemt na ruim twintig jaar afscheid van Alexander McQueen

Einde tijdperk, kun je wel stellen.

Creative Director Sarah Burton vertrekt bij Alexander McQueen, en daar staat menig modeliefhebber best een beetje van te kijken. Haar bijdrage aan het modehuis in de afgelopen 26 jaar laat een onuitwisbare indruk achter.

Sarah Burton vertrekt

Sarah Burton is al ruim 26 jaar één van de drijvende krachten achter het modehuis. Vanaf 1997 zette zij zich in naast Lee Alexander McQueen, in 2000 kreeg ze de leiding over de damescollecties, en na McQueen’s tragische overlijden in 2010 nam Sarah de prestigieuze rol van Creative Director van hem over. Velen twijfelden destijds aan Sarah’s aanstelling: ze was natuurlijk de rechterhand van Lee McQueen, maar kon ze ook echt in zijn voetsporen volgen?

Met de betoverende trouwjurk van Kate Middleton wist Burton in één klap alle sceptici te overtuigen. Zo werd ze in 2011 benoemd tot Designer of the Year bij de British Fashion Awards, werd in datzelfde jaar één van haar creaties gekozen tot Dress of the Year, en ontving ze in 2012 een ridderorde.

Beeld: NL Beeld

‘Mijn thuis’

Het nieuws is vandaag naar buiten gekomen en de laatste show van Burton is al bijna. De Spring/Summer 2024-show in Parijs op 30 september is namelijk haar laatste collectie voor het modehuis.

Burton vertelt in een verklaring trots te zijn op wat ze heeft gedaan en op haar team. ”Zij zijn mijn familie en dit is de afgelopen 26 jaar mijn thuis geweest. Ik wil Francois-Henri Pinault bedanken voor zijn geloof in mij en het bieden van deze geweldige kans. Bovenal wil ik Lee Alexander McQueen bedanken. Hij heeft mij zoveel geleerd en ik ben hem eeuwig dankbaar. Ik kijk uit naar de toekomst en mijn volgende hoofdstuk en zal dit dierbare hoofdstuk altijd met mij meedragen.” Wat de ontwerper nu gaat doen, is nog niet bekend.

Sarah Burton

Ook Gianfilippo Testa, CEO van Alexander McQueen deelt een verklaring. ”We willen graag onze enorme dankbaarheid uitspreken aan Sarah voor het schrijven van zo’n belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van het Alexander McQueen House. Sarahs bijdrage in de afgelopen 26 jaar zal een onuitwisbare indruk achterlaten.” Moederbedrijf Kering liet vandaag ook weten dat ‘een nieuwe creatieve organisatie’ voor het huis te zijner tijd zal worden aangekondigd.

Kortom, to be continued!

Bron: Elegance, Beau Monde | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws