Van walvis spotten tot canyoning: Tenerife is onverwachts veelzijdig

Ja, je kunt heerlijk luieren op Tenerife, maar het Canarische eiland heeft ook de avontuurlijke reiziger veel leuks te bieden!

Zeg Tenerife en menig Nederlander denkt meteen aan idyllische zandstranden en kristelheldere zee. En aan Sangria. Maar het Canarische Eiland is veel meer dan dat. Ook de avontuurlijke reiziger kan er z'n aanbevolen dosis adrenaline en ontspanning vinden.

Op de bucketlist

De bucketlist van de avontuurlijke reiziger zal er misschien anders uitzien dan die van de strandhopper. Toch zou de bestemming Tenerife op die van beide terug kunnen komen. Voor laatstgenoemde is dat geen verrassing, voor eerstgenoemde is dat voor sommigen overigens wel. Tenerife heeft (nog) niet echt een reputatie van een thrill seekers paradise, maar vergis je niet, op het Canarische eiland valt ontzettend veel te beleven. Bovendien is het er het hele jaar rond de 23 graden, dus je hoeft niet klappertandend op een surfplank te klimmen en kunt er 365 dagen per dag toffe hikes maken in luchtige kleding. We delen de tofste avontuurlijke activiteiten op Tenerife graag op in twee categorieën: activiteiten op het water en activiteiten op de droge.

Activiteiten op het droge 

Natuurlijk kun je in Tenerife plaatsnemen in een van de vele sfeervolle barretjes en restaurants, maar op het eiland kun je ook de toppen van de bergen en de spannendste punten van kliffen verkennen. En hoe! Wij zetten de tofste activiteiten op een rijtje.

Hiken

Op de paklijst: wandelschoenen. Op Tenerife kun je onverwachts mooie hikes maken. Nationaal Park de Teide is een parel die het verkennen waard is. Het nationale park heeft een vulkanisch karakter en staat terecht op de werelderfgoedlijst. De Mount Teide is met 3.715 meter het hoogste punt van het eiland en bied je prachtige uitzichten.

Mountainbiken

In Nederland kun je natuurlijk prima mountainbiken, maar op Tenerife is het extra bijzonder. Het eiland heeft een uitgebreid netwerk met meer dan 200 kilometer aan bos trails waar je deze toffe sport mag beoefenen. Bovendien bevindt het grootste deel hiervan zich op de hogere delen van het eilanden – prachtige uitzichten gegarandeerd! Je eigen mountainbike meenemen is overigens niet nodig. Op het eiland vind je een ruim aanbod aan gespecialiseerde winkels waar je er een kunt huren. En de iets minder beoefende mountainbiker kan hier ook een e-bike scoren.

Paragliden

Vanaf de toppen van Tenerife heb je natuurlijk een prachtig uitzicht op het eiland, maar wie de vergezichten naar een hoger niveau wil tillen (pun intended), doet dat natuurlijk door te paragliden op de daarvoor aangewezen plekken op het eiland. Omdat de weersomstandigheden op het eiland eigenlijk altijd wel goed zijn, kun je dit het hele jaar door doen – al zijn de beste maanden wel van oktober tot mei. Ervaring hoef je niet te hebben: je kunt in een two-seater samen met een ervaren paragliding piloot het landschap van grote hoogte verkennen. Wil je het zelf leren? Ook dat is mogelijk. In dat geval kun je een cursus volgen bij een erkende school.

Speleologieën

Schrikken grotten je niet af en wil je ze juist verkennen? Dan leent Tenerife zich ook perfect om te gaan speleologieën. Dit kun je op het eiland doen in de grootste vulkaankoker van Europa: de Cueva del Viento. Deze vulkanische holte is 27.000 jaar oud en 17 kilometer lang (al kun je maar een vrij klein deel van deze 17 kilometer afleggen) en daarmee is het een van de langste ter wereld.

Canyoning

Tenerife mag dan geen rivieren hebben, maar het telt wel vele canyons. Laat dat nu perfect zijn voor canyoning. In principe kun je deze activiteit year round inplannen, maar de beste maanden hiervoor zijn wel tussen 1 september en 30 juni – de canyons hebben dan meer water, waardoor het leuker is om te doen. Een goede conditie is vereist. – je moet immers zowel klimmen, als abseilen als springen. Maar laat de intensiteit van deze activiteit je niet te veel afschrikken. Hoewel de ervaren canyoner er zeker zijn of haar hart kan ophalen, is het ook geschikt voor beginners.

Activiteiten op het water 

Tenerife kun je natuurlijk pas écht ervaren als je het water opgaat. Of je nu van de avontuurlijke watersporten houdt of liever een wat rustigere wateractiviteit boekt; het kan allemaal!

Walvissen spotten

Misschien niet de aller, allergrootste adrenalinerush die je kunt krijgen, maar als je de kans hebt om walvissen te spotten, dan moet je die eigenlijk gewoon grijpen. Ongeveer drie mijl van de zuidwestelijke kust van Tenerife is het 365 dagen per jaar mogelijk om walvissen te spotten. Sterker nog: het Canarische eiland is een van de beste plekken ter wereld om dit te doen. Het is namelijk de thuisbasis van een kolonie tuimelaars (een dolfijnensoort) en 400 grienden (een tandwalvis). Huur een dergelijke excursie overigens wel bij een erkend bedrijf – je herkent ze aan het 'blauwe boot'-label – dan ben je ervan verzekerd dat het walvisspotten verantwoord gebeurt.

Surfen

Tenerife is een waar paradijs voor surfers. Het eiland staat onder de plankzeilers ook wel te boek als het Hawaii van de Atlantische Oceaan. Het Canarische eiland leent zich zo perfect voor deze sport omdat het een constante wind heeft, de watertemperatuur er altijd rond de 20 graden ligt en omdat het meer dan 32 gebieden heeft die perfect zijn om te surfen – of je nu nog maar net op een surfplank kunt staan of het al jaren doet.

Voor de beginners tippen we graag de stranden Faro Beach in Arico of Martiánez Beach in Puerto de la Cruz. De geoefende surfers kunnen terecht bij de stranden La Caleta in Adaje, La Dereche del Consquistador in Arona en La Machacona in Granadilla. Deze stranden hebben vulkanische rifbodems, waar zogenoemde tubes ontstaan. Ideaal voor riders die hun techniek willen perfectioneren.

O, en uiteraard gaat Tenerife ook met de trends du moment mee. Je kunt dus ook wingfoilen op het dromerige eiland.

Windsurfen en kitesurfen

Surfen op Tenerife is te gek, maar de surfliefhebber zou bijna gek zijn om niet ook de wind van het eiland volop te benutten. Zo kun je op het eiland ook heel goed wind- en kitesurfen. Het strand El Médano is er perfect voor – en die staat internationaal ook bekend om z'n ideale wind- en kitesurfomstandigheden. Zo staat er meer dan 300 dagen wind op het strand en je kunt hier bovendien alle materialen scoren die nodig zijn om te wind- en kitesurfen. O, en heb je helemaal geen ervaring? Dan bevinden zich hier ook de leerscholen die jou graag op weg helpen.

Stand up paddle

Wil je de zee en de prachtige Tenerifse kustlijn graag verkennen, en wil je dat het liefst een beetje op je gemak kunnen doen? Dan is stand-up paddleboarding de perfecte activiteit. Op Tenerife kun je op verschillende plekken een board huren en de stranden in Arona lenen zich er goed voor – Las Galletas, El Palm-Mar en Los Cristianos, om precies te zijn. Ook kun je goed suppen op de stranden Playa de las Teresitas in Santa Cruz de Tenerife, Radazul in El Rosario en Caleta de Adeje in Adeje. Wil jij het Suppen iets avontuurlijker maken? Dan kun je de golven op Playa de Las Américas Beach trotseren op je paddleboard.

Het paddleboarden is een activiteit die je ook zonder ervaring prima zonder begeleiding kunt uitoefenen, maar het is nooit verkeerd om advies in te winnen bij een van de ervaren paddleboard-bedrijven die vrijwel altijd op de stranden aanwezig zijn. En kies dan uiteraard wel voor de rustigere wateren.

Kajakken

Naast surfen, suppen, windsurfen en kitesurfen is er op Tenerife nóg een manier om de zee te verkennen: per kajak. Zeekajakken om precies te zijn. De zee rondom Tenerife leent zich er perfect voor, met name het deel ten (zuid)-oosten van het eiland, hier ben je beschermt tegen zeedeining. En met een beetje geluk kun je tijdens je kajaktocht ook nog eens dolfijnen spotten. Hoe leuk is dat?

Freediving

De adrenalinejunkie mag Tenerife eigenlijk niet verlaten zonder te freediven. But don't you worry, op het eiland zijn er vele professionals die jou ademtechnieken kunnen bijbrengen en die jou vertellen hoe je het beste kunt duiken. Zij zijn bovendien ook degenen die je van het juiste materiaal kunnen voorzien.

Tenerife is een perfecte locatie om te freediven. Zoals we eerder al zeiden ligt de temperatuur van het zeewater altijd rond de 20 graden en dit varieert maar met 1 graden wanneer je tussen de 0 en 50 meter duikt. Goed te doen, dus! Bovendien is het water zo helder dat je wel tot 25 meter kunt zien.

Openingsbeeld: Matt Hardy (pexels) | Beeld: Turimso de Tenerife