To the rescue: zo kom je van statische kleding af

Er zijn tal van manieren om dit euvel te lijf te gaan.

In de koudere maanden hebben we niet alleen vaker last van een statische coupe, maar ook onze kleding moet er af en toe aan geloven. Niets irritanter dan die knetterende outfit, maar gelukkig is de redding nabij! Met deze tips heb je nooit meer last van statische kleding.

1. Pak een metalen kledinghanger

Vlak voordat je je trui aandoet, haal je een metalen kledinghanger door de binnenkant van je trui. Het metaal ontlaadt, de statische lading verdwijnt, en je kan daarna schokvrij naar buiten. Heb je geen metalen kledinghanger? Met een ander metalen voorwerp bereik je hetzelfde effect.

Merk je pas dat je statisch geladen bent als je je outfit al aan hebt? Houdt de metalen kledinghanger (of een ander metalen voorwerp) dan tussen je huid en je kleding.

2. Raak geaard metaal aan

Elk stuk metaal dat direct de grond in gaat, zou je schokvrij moeten maken. Denk aan een radiator, waterkraan of een metalen hek. Tip: raak dit dan wel even aan met een mouw om je hand bijvoorbeeld, scheelt jou weer een flinke optater en een hoop gevloek.

3. Trek leren schoenen aan

Leren schoenen (het liefst met leren zolen) houden je geaard. Leer zorgt ervoor dat elektrische lading zich niet zo makkelijk opbouwt als bij schoenen en zolen van rubber.

4. Metalen details

Metaal ontlaadt en voorkomt dat je een schok krijgt als je iets aanraakt dat geleidt. Stop bijvoorbeeld een metalen speldje in een zoom of naad aan de binnenkant van je kleding, niemand die het ziet. Voor een stijlvolle twist kun je natuurlijk ook kiezen voor een prachtige broche. Vind je een veiligheidsspeld te gevaarlijk en zijn broches niet jouw ding? Doe dan een ander metalen voorwerp in je zak, bijvoorbeeld een vingerhoedje. Door het vingerhoedje in je zak te hebben, verminder je de opbouw van statische elektriciteit en zul je merken dat je kleren minder vastplakken aan je huid.

5. Haarlak of wasverzachter sprayen

Haarlak houdt niet alleen je haar in model, maar ook je kleding. Houd de bus dertig centimeter (ongeveer een armlengte) of meer van je kleding vandaan – het is niet de bedoeling dat je kleding net zo strak blijft staan als je kapsel, natuurlijk. Spray een dun laagje op de binnenkant van je kleding. Dit helpt overigens ook perfect tegen statisch haar.

Geen haarlak bij de hand? Vul een plantenspray met een bodempje wasverzachter (10%) en vul de rest aan met water (90%). Bespray hiermee de delen van je kleding die het snelst aan je huid kleven, vooral aan de binnenkant: daar wrijft de stof langs je huid en dat zorgt voor de statische lading. Bonus: je kleding ruikt lekker naar wasverzachter. Of haarlak, dus.

6. Wassen en aanpassen

Preventief je kleding ontladen? Dat kan door je kleding met een scheut azijn of stukje zilverfolie te wassen. Als er iets is waar je kleding statisch van wordt, dan is het wel de wasdroger. Laat je kleding gewoon lekker over een wasrekje drogen: scheelt meteen weer op je energierekening. Met deze twee kleine aanpassingen ben jij straks shockingly schokvrij.

7. Gebruik een antistatisch droogtrommeldoekje

Wrijf met een antistatisch droogtrommeldoekje over je statische kleding. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Als je dit goed doet, dan zou de statische lading overgebracht moeten zijn op het doekje.

8. Waterverstuiver

Spuit wat water op de buitenkant van je jurk, op de plekken waar je je outfit aan je huid voelt plakken. Dit helpt om statische lading snel te laten verwijderen. Spuit niet te veel, het moet wel kunnen drogen. Je wilt niet met natte plekken ergens binnenkomen. Eenmaal droog, blijft de statische lading ook weg.

9. Antistatische spray

Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar deze spray kun je online kopen voor ongeveer €20/30. Gewoon even een paar keer sprayen aan de buitenkant op de plekken waar de stof blijft plakken, en problem solved.

10. Hydrateer je huid

Smeer je huid in met een beetje hydraterende bodylotion, dat voorkomt dat je huid statisch geladen wordt. En dan blijft er niets plakken. Dit is vooral handig als je outfit maar op een aantal plekken blijft plakken.

11. Stop je panty’s even in de vriezer

Dat zorgt er niet alleen voor dat je panty’s langer meegaan, maar vermindert ook de statische lading. Een half uurtje is voldoende.

12. Draag kleding van natuurlijke vezels

Synthetische vezels zijn vatbaarder voor statische lading. Natuurlijke vezels houden vocht makkelijker vast en aangezien droogte en wrijving een voedingsbodem voor statische lading zijn, is een natuurlijk vezel ideaal als je schokvrij door het leven wilt gaan!

Bron: Beau Monde | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws