Ontdek de magie van Lapland in de zomer

Weer eens wat anders dan zonnebaden op het strand.

De gedachte aan Lapland roept vaak beelden op van besneeuwde landschappen, het Noorderlicht en de Kerstman. Wist je echter dat deze betoverende regio in het noorden van Europa ook in de zomer een onvergetelijke bestemming is? Voor de moderne vrouw die houdt van avontuur, natuur en unieke ervaringen, is een zomervakantie naar Lapland een must. We nemen je mee op reis door de verborgen schatten van Lapland tijdens de warmere seizoenen voor een droomvakantie.

De hemel verlicht door de Middernachtzon

Een van de meest opmerkelijke aspecten van een zomervakantie in Lapland is de Middernachtzon, ook wel bekend als de Solstice. In de zomermaanden gaat de zon hier bijna nooit onder, en één dag per jaar aan het einde van juni zelfs letterlijk helemaal niet. Dit betekent dat je dagen letterlijk eindeloos zijn en je daardoor zo lang als je wilt van de natuurlijke schoonheid kunt genieten. Of je nu kiest voor een verlichte avondwandeling, een nachtelijke fietstocht of gewoon ontspannen aan een van de vele meren, de betoverende gloed van de zonsondergang is oneindig en zal je blijven verwarmen.

Wandelen door de betoverende bossen

Lapland staat bekend om zijn uitgestrekte bossen die in de zomer tot leven komen met een overvloed aan flora en fauna. Het is de perfecte gelegenheid om je wandelschoenen aan te trekken en te genieten van de frisse lucht terwijl je door dichte bossen en langs heldere meren wandelt. Vergeet niet je camera mee te nemen, want je zult versteld staan van de landschappen die je onderweg tegenkomt.

De kans is bovendien heel groot dat je wilde rendieren tegenkomt. In Lapland is de populatie rendieren namelijk groter dan dat er mensen zijn. Rendieren zijn in Lapland net zo normaal als wij in Nederland koeien en varkens kennen. Voor ons Nederland blijft het spotten van zo’n machtig dier echter een beleving die je niet snel zult vergeten.

Inheemse tradities en ambachten van de Sami

Lapland heeft een rijke inheemse cultuur en een zomervakantie biedt de kans om deze eens goed te verkennen. Bezoek lokale dorpen en ontmoet de Sami, de inheemse bevolking van Lapland, waarvan vele nog leven volgens hun gebruiken van vroeger. Leer meer over hun traditionele levensstijl, proef lokale gerechten en bewonder hun unieke ambachten. Dit is niet alleen een kans om een andere cultuur te ervaren, maar ook om de verbinding tussen mens en natuur te begrijpen die in deze regio zo diepgeworteld is.

Avontuurlijke activiteiten

Lapland biedt tal van avontuurlijke activiteiten wanneer je eens uit je comfortzone wil stappen in de zomer. Denk aan wildwatervaren (raften) op de rivieren, mountainbiken op de heuvelachtige paden of zelfs deelnemen aan een rendiersafari. Voor de meer avontuurlijke onder ons kun je zelfs op een heuse berensafari, op bepaalde plekken leven bruine beren hier namelijk in het wild, met name in het oosten van Fins Lapland. Om het veilig te houden zijn er verschillende spottersplekken om wilde beren te zien en je ze kunt fotograferen. Een bruine beer is alleen gevaarlijk wanneer hij zich bedreigd voelt, waardoor op afstand blijven aan te raden is, maar je hoeft er niet bang voor te zijn vanaf een spottersplek. Beren houden een winterslaap, waardoor je ze vooral ziet in de maanden mei tot en met augustus.

Wellness in de wildernis

Na een dag vol avontuur is er niets beters dan te ontspannen en tot rust te komen. Wanneer je je eigen mökki, een traditioneel Fins vakantiehuisje, huurt is de kans zeer groot dat er een privésauna aanwezig is. Neem een duik in het kristalheldere water van een van de vele meren en warm vervolgens heerlijk op en kom weer tot rust in een traditionele houtgestookte sauna in je eigen vakantiehuisje.

Een zomervakantie naar Lapland is veel meer dan een reis. Het is een reis naar een wereld van natuurlijke schoonheid, culturele rijkdom en avontuurlijke mogelijkheden. Het is eens wat anders dan bakken aan het strand. Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat het koud is, die associatie hebben velen bij Lapland, ook in Lapland is het lekker rond de 25 graden in de zomer. De zon schijnt bovendien (bijna) 24 uur per dag!

Wanneer je eens op zoekt bent naar iets anders, biedt Lapland in de zomer een unieke ervaring die nog lang in je geheugen zal blijven hangen. Dus pak je koffers, laad je camera op en bereid je voor op een onvergetelijk avontuur in het hart van de magische wildernis van Lapland.