Is het mogelijk om een gezonde relatie te hebben zonder sex?

Een seksuoloog legt het uit.

Aan het begin van de relatie kunnen jullie vaak je handen niet van elkaar afhouden. Gaandeweg neemt die sexdrive wat af en hebben stellen vaak minder sex dan aan het begin van de relatie. Maar wat als de frequentie dusdanig afneemt en jullie (bijna) nooit meer in de kroonluchters hangen? Staat dit een gezonde relatie in de weg?

Verschillende behoeftes

Vandaag de dag zijn er nog veel zaken die ons doen geloven dat sex een belangrijk onderdeel is van een romantische relatie. De maatschappij geeft ons dat idee en vrijwel elke romantische komedie spiegelt ons dat voor. Het niet hebben? Dat klinkt als trouble in paradise – en anders wel een behoorlijk ingekakte relatie. Maar is dat wel echt zo? "Elk individu heeft een unieke seksuele blauwdruk. Er is niet één juiste manier van sex hebben in een relatie", vertelt seksuoloog Jaimie Bucirde in gesprek met Body+Soul.

Het hangt dus erg van iedere persoon af. "Sex kan heel belangrijk zijn voor mensen wiens liefdestaal fysieke aanrakingen is. Het is hoe ze hun wensen, behoeftes en verlangens kunnen uiten en ervaren." Maar het is goed om in je achterhoofd te houden dat niet iedereen per se op die manier liefde wil ontvangen en geven.

Drie soorten relaties

Bucirde stelt dat wij als mensen deel uitmaken van verschillende relaties, en die zijn onder te verdelen in drie soorten: romantische relaties, seksuele relaties en emotionele relaties. Een vastgeroest idee is dat we alleen emotionele relaties met vrienden hebben. En hoewel we inderdaad met name emotionele relaties met onze vrienden hebben, kan dit ook een relatiesoort zijn waarin we ons het meest comfortabel voelen met onze partner.

"Deze drie relaties zijn allemaal verschillend. Ze kunnen op zichzelf bestaan ​​of samengevoegd worden; er is niet één juiste formule", vervolgt Bucirde. Dat geldt bijvoorbeeld voor personen die aseksueel zijn, zoals het geval voor schrijfster Caroline Cull. "Veel aseksuele mensen vinden andere manieren om intiem te zijn, en het verschilt van persoon tot persoon," stelt ze. Cull vindt het belangrijk om duidelijk met je partner te communiceren over wat jullie allebei willen in de relatie. "Als je niet aan je partner vertelt wat jouw behoeften zijn, worden ze misschien nooit vervuld. Mijn liefdestaal is altijd woorden van bevestiging en quality time geweest; nooit fysiek contact. Mijn partners respecteren dat omdat ik vanaf het begin open en eerlijk ben."

Verschillende behoeftes

We noemden het al, maar er is niet één soort relatie die perfect is. Als iemand geen behoefte heeft aan sex, betekent het niet dat de relatie ongezond is. Als beide partners dit maar oké vinden. "We hebben de mogelijkheid om relatiestructuren te creëren die passen bij onze eigen behoeftes, en dat is enorm bevrijdend", stelt Bucirde.

Heb je geen sex in je relatie, maar wíl je het wel? Dan kan het wat lastiger zijn om tevreden te zijn over je relatie. Hierover praten met je partner is heel belangrijk. En blijf ook dingen over jezelf leren. "Kennis is macht. Je moet je seksuele blauwdruk begrijpen; waar je momenteel comfortabel mee bent en waar je voor open staat en graag wilt verkennen. Jezelf op de eerste plaats zetten en je verlangens en grenzen begrijpen, is essentieel om je behoeften met iemand anders te kunnen communiceren, wat het belangrijkste is bij het creëren van de relatie die je wilt."

Bron: Body+Soul | Beeld: cottonbro studio (pexels)