Zo ervaart onze redactie De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Het is Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel – nog tot en met 10 maart. Omdat we dit een mooi groen initiatief vinden, proberen we het met een aantal collega's uit. Voor beauty editor Marjolein, artdirector Nine en managing editor Saar is vooral het zuiveldeel wennen (stel je voor: een leven zonder kaas!). Maar online editor Sabine eet al jaren vegan, dus voor haar is het niet meer dan normaal.

Managing editor Saar

Oké, daar gaat-ie. Dag 1 begint met een geroosterd broodje met pindakaas en een kop thee – helemaal prima. 's Middags een salade uit de supermarkt, waar ze gelukkig vegan opties hebben. En 's avonds wordt er voor me gekookt: vegan lasagne. Heerlijk!

Dag 2: havermout met havermelk en blauwe bessen. Dit eet ik zo vaak, dus hier hoef ik niks voor te laten. Lunch: crackers met hummus, kimchi en avocado – niks mis mee. Tussendoor drink ik koffie met havermelk, ook niks nieuws voor mij. En 's avonds is mijn man zo lief om van zijn pittige Indonesische vis ook een variant met tofu te maken. Ik eet het met rijst en heel veel geroerbakte Chinese kool, en voel me supergezond en goed bezig.

Maar dan, dag 3: kokosyoghurt met muesli vind ik gewoon echt niet lekker (als je een goed yoghurtalternatief weet, hoor ik het graag). Mijn lunch loopt in de soep doordat het controlemeisje bij de zelfscankassa mijn quinoa-salade met noten van me afpakt (iets met een geblokkeerde code). Dus nu moet ik tussen de middag even snel iets halen, en er zijn geen leuke broodjesplekken in de buurt van ons kantoor. Uiteindelijk koop ik ergens een matig pistoletje dat ik beleg met een restje hummus van gisteren. Mijn enige troost zijn de Oreo's die ik samen met mijn broodje heb gekocht. 's Avonds eet ik een stukje overgebleven lasagne met sla. Vandaag was mwah, maar het is gelukt.

Vandaag dag 4 alweer. Ik heb mijn zuivelvrije yoghurt met bessen en banaan al op. Benieuwd wat de rest van de dag en week zonder vlees en zuivel gaan brengen.

Artdirector Nine

Een week zonder vlees en zuivel. Het leek zo makkelijk, maar ik vond het toch moeilijker dan gedacht. Ik at al niet elke dag vlees, dus het leek een eitje te worden, maar het geen zuivel tot me nemen, dat is toch echt even wennen.

Ik begin de dag altijd met yoghurt en dit verving ik nu door kokosyoghurt, een prima alternatief. Daarnaast neem ik altijd een cappuccino met gewone melk, dit vervangen door haver- of amandelmelk vind ik gewoon echt niet lekker, dus ja, geen koffie voor mij deze week – en dat is wennen. Met een kleintje thuis heb ik de koffie echt even nodig om op te starten, dus dat was afzien. Al is het ook weleens goed mijn lichaam even te detoxen met een week geen cafeïne.

Verder was het echt even kijken op de etiketten of er geen zuivel in de producten verwerkt zat. Leuk om hier eens bewust mee bezig te zijn en te zien hoe vaak ik eigenlijk zuivelproducten tot mij neem.

Ik eet normaal fifty fifty vlees en vega in de week, dus dit vond ik minder moeilijk. Al was het nu wel leuk weer allemaal nieuwe recepten te gaan proberen. Bonen vind ik echt een goed alternatief voor vlees en de recepten werden door het hele gezin goedgekeurd.

Al met al kom ik tot de conclusie: leuk zo’n week, maar ben toch wel echt een zuivelgek. Kaas, melk en boter, ik kan niet zonder. Misschien moet ik wennen, maar ja dat wil ik toch echt niet. Veel te lekker dat allemaal te moeten missen. Nu gewoon weer alles koken zonder op te hoeven letten, dat maakt het leven zoveel makkelijker.

Beauty editor Marjolein

Ik eet eigenlijk al m'n hele leven lang weinig vlees, omdat ik er gewoon niet zo van houd. Thuis eet ik geen vlees, buiten de deur heel soms. Een week zonder vlees is dus een eitje. Zo makkelijk als ik het skippen van vlees vind, zo moeilijk vind ik zuivel.

Yoghurt en kaas zijn zo'n beetje de basisbestanddelen van mijn dagelijkse kost. Kaas in alle soorten, maten, kleuren en geuren, van jong tot oud, van blauw tot truffel, en Parmezaan tot feta. Ontbijten doe ik met Griekse yoghurt, en het liefst eet ik na het avondeten nog een bakje (met hagelslag). Ik weet heus dat het leven niet ophoudt zonder zuivel, maar voor mij is dit wel een uitdaging. Stap één: een lijstje maken met recepten voor de week en de inkopen in huis halen. De kaaskraam op de markt sla ik - met enige pijn in m'n hart - dit keer over. '

s Avonds zuivel-loos eten blijkt makkelijker dan gedacht. Ik kom erachter dat ik - op de kaas na dan - eigenlijk redelijk zuivelvrij kook. Curry's met kokosmelk en veel groenten, pasta met verse tomaten- of pompoensaus (daar hoort normaal Parmezaan overheen, maar vooruit), shakshuka, couscoussalade met falafel, groentesoep, allemaal easy. Room stop ik eigenlijk nergens in, en bovendien zijn daar prima vegan alternatieven voor.

Wat ontbijt betreft loop ik wel vast, want zuivelvrije alternatieven voor yoghurt en kwark zijn gewoon écht niet net zo lekker als de normale, helaas. Havermoutpap met havermelk en fruit is oké, een smoothie ook, maar ik mis m'n Griekse yoghurt wel. Wat lunch betreft kom ik uit bij crackers met hummus en avocado, en groentespreads. In de ideale wereld zou ik als zuivelvrij persoon lunchen met een goed gevulde verse salade, but who's got time for that? (Ik dus niet.) Ik mis m'n cracker of geroosterde broodje met kaas. Maar goed, concluderend: leven zonder vlees is voor mij geen enkel probleem, en het leven houdt inderdaad niet op zonder kaas en yoghurt, maar ze maken mijn leven wel leuker. En lekkerder.

Online editor Sabine

Ik eet al bijna zeven jaar vegan en wanneer mensen vragen naar mijn plantaardige dieet, zijn ze altijd benieuwd naar de kaas. Mis ik die niet? Yep, that struggle is real. Gelukkig zijn er steeds betere alternatieven. Ook vragen mensen zich af hoe ik genoeg eiwitten binnenkrijg. Nou, dat vind ik nog steeds moeilijk. Mijn missie voor deze week is dus om manieren te vinden om mijn eiwitinname te verhogen.

Mijn eerste eetmoment van de dag is de lunch. Ik eet volkoren tortilla's met plantaardig gehakt, groente en een sausje van plantaardige yoghurt, chipotle en limoen. Als tussendoortje eet ik voor het eerst een vegan chocolade proteïnepuddinkje, en dat is tot mijn verbazing ontzettend lekker. Voor het sporten eet ik nog twee boterhammen met vegan kaas (die van Violife is mijn favoriet) en tomaat. Ik dineer met shiitakesoep, groentegyoza's en tofu. Ik drink daarna nog een vegan eiwitlimonade, een recente ontdekking die 10 gram proteïne oplevert. Mijn proteïnetotaal aan het einde van de dag? 101 gram. Dat begint erop te lijken.

Op dag twee is mijn lunch hetzelfde als gisteren. Als tussendoortje eet ik vegan kwark met een appel. Best te doen, maar ik mis mijn chocoladepuddinkje van gisteren al. Van mijn diner word ik blijer: pad thai met groente, tofu en pindasaus. De eiwitteller staat op 83 gram. Met een vegan eiwitlimonade breng ik mijn totaal nog naar 93 gram.

Op dag drie eet ik hetzelfde als gisteren. Mijn avondeten vind ik vandaag minder lekker. Ik ben eigenlijk helemaal geen tofu girl en eet het alleen om de eiwitten. In een minder gedisciplineerde periode zal ik het waarschijnlijk achterwege laten. Hopelijk ga ik nog betere manieren vinden om tofu op smaak te brengen. Misschien blijkt de marinade waar ik vanochtend over las hét geheim te zijn.

Beeld: Ella Olsson (Unsplash)