Zo kom je snel van een slecht humeur af

Als je er even doorheen zit.

Lees ook

De volgende keer dat je een slecht humeur hebt, probeer dan precies vast te stellen wat je dwars zit en je gevoelens nauwkeuriger te beschrijven. Ben je gefrustreerd? Ontmoedigd? Geïrriteerd? In plaats van je neer te leggen bij een negatieve stemming voor de komende uren, moet je proberen om je emoties te labelen. En daar is een goede reden voor. 

Emoties onderscheiden

Mensen die in staat zijn om hun negatieve emoties te onderscheiden zijn beter in het reguleren en beheren van hun gevoelens, blijkt uit onderzoek. Zo zijn ze meer actiegericht. Weten wat er mis is, stelt hen in staat om een oplossing te zoeken en een antwoord te vinden voor de situatie.

Lees ook: De wintertijd is ingegaan en dit gebeurt er met je lichaam

Donkere wolk

Als je bijvoorbeeld erkent dat je je boos voelde na een meningsverschil met een collega, kan dit je ertoe aanzetten om met je manager te praten of even buiten te gaan wandelen om tot rust te komen. Maar je gewoon ‘slecht’ voelen geeft je niet dezelfde soort ontlading. Het zweeft als een wolk boven je hoofd. En omdat er geen oplossing wordt gezocht, kan het makkelijk in andere aspecten van je leven terechtkomen en de reden zijn dat je later die dag losbarst bij je partner. 

Kwetsbaar

Mensen die worstelen met het onderscheiden van gevoelens, zullen zich eerder overweldigd en hulpeloos voelen. Ze kunnen ook kwetsbaarder zijn voor ongezonde of minder gefocuste reacties zoals binge-drinken of fysieke agressie. Het goede nieuws is dat het onderscheiden een vaardigheid is die dagelijks geleerd en ingezet kan worden. Door je emotionele woordenschat uit te breiden, geef je jezelf de middelen om je emoties te labelen en te begrijpen. Niet alleen zullen je slechte stemmingen minder slecht zijn, je zult ook beter in staat zijn om met negativiteit om te gaan wanneer die zich voordoet.

Bron: Marie Claire USA | Beeld: Legally Blonde

Laatste nieuws

Zie ook