Celebs en vintage couture: zo krijgen ze uniek stukken in handen

De museumwaardige kunstwerken zijn een fortuin waard

Celebs en vintage couture: zo krijgen ze uniek stukken in handen

We hebben onlangs ons modehart kunnen ophalen tijdens verschillende red carpet events waar de sterren hun meest flamboyante looks lieten zien. Van de Grammy's tot het Met Gala, en het Cannes Filmfestival dat nog is volle gang is, we kijken onze ogen uit naar de creaties van grote designers. Van prachtige jurken die tot op de millimeter nauwkeurig op het lichaam van de celebs zijn afgesteld, tot vintage designstukken die in een museum thuishoren. Hoe krijgen de sterren het eigenlijk voor elkaar dat ze zo'n kostbaar stuk mogen dragen? Wij gingen voor je op onderzoek uit.

Van Versace tot Mugler

Vintage designerstukken zien we steeds meer op de rode loper. De belangstelling voor deze prachtige stukken neemt behoorlijk toe onder beroemdheden. Maar dat betekent niet dat elk item zonder gedoe wordt uitgeleend. De stukken zijn kostbaar, en natuurlijk ontzettend kwetsbaar. Daar moet op veel vlakken rekening mee worden gehouden. Het verstellen van de items is uit den boze, om beschadiging te voorkomen. Daarnaast kunnen zelfs factoren als fel licht en luchtvochtigheid effect hebben op de materialen. Er gaat veel werk zitten in het goed bewaren van de vintage stukken.

Vooral vintage Mugler lijkt in de smaak te vallen bij de beroemdheden. Het Franse modehuis heeft de afgelopen tijd heel wat vintage designerstukken uitgeleend voor red carpet events. Wie items mag lenen, heeft ook te maken met status. En met name die status zorgt ervoor dat de beroemdheden het voor elkaar krijgen dat ze de vintage stukken mogen dragen. Kendall Jenner haalde meerdere krantenkoppen met haar verschijning in vintage Givenchy tijdens het Met Gala dit jaar, en dat komt natuurlijk ook het merk ten goede. Ook de grote designermerken vernemen namelijk de druk van de snelheid waarin mode zich ontwikkelt, waardoor ze soms niet genoeg tijd hebben samples voor nieuwe designs te kunnen aanbieden aan hun beroemde klanten. Bestaande, unieke kunstwerken zoals vintage designs zijn dan de oplossing.

Kim Kardashian in jurk van Marilyn Monroe

Misschien wel het modemoment dat het meeste stof deed opwaaien in de afgelopen jaren, was Kim Kardashian in de vintage naked dress. De realityster shockeerde vriend en vijand toen ze tijdens het Met Gala in 2022 in de iconische jurk van Marilyn Monroe op de rode loper verscheen. De naked dress droeg Marilyn toen ze in 1962 president John F. Kennedy toezong voor zijn verjaardag. De gehele modewereld was in rep en roer, toen bleek dat de fragiele jurk beschadigd was na haar moment op de rode loper.

Zendaya in vintage Mugler

Actrice Zendaya verscheen voor de première van Dune 2 in het nooit eerder gedragen robot suit van Mugler, afkomstig uit 1955. Een prachtig stuk, dat nogal een uitdaging was om draagbaar te maken voor de actrice. Het bodysuit dat onder het pak hoorde, was met de jaren vergaan, waardoor er iets nieuws moest worden verzonnen. Maar bovenal was het de vraag of het pak zou passen. Aanpassingen aan het pak waren namelijk absoluut geen optie. Toen de actrice voor het eerst het pak mocht passen, bleek het haar als gegoten te zitten. Alsof het voor haar gemaakt was.

Maar ook tijdens het Met Gala wist Zendaya hoge ogen te gooien. Ze verscheen in een zwarte tafzijden jurk van Givenchy uit 1996, ook het geboortejaar van de actrice.

Kendall Jenner in Givenchy

Model Kendall Jenner stal de show tijdens het afgelopen Met Gala met nooit eerder gedragen vintage couture uit 1999 van Givenchy, ontworpen door Alexander McQueen. Dat ze een liefhebber is van vintage is geen nieuws. Het model schitterde al eerder in vintage Mugler en Alaïa, maar gooide absoluut hoge ogen met haar laatste look.

Emily Ratajkowski in Versace

Dat het afgelopen Met Gala een hoogtepunt was voor vintage couture, bleek opnieuw toen Emily Ratajkowski in een doorschijnende jurk van Versace uit 2001 op de rode loper verscheen. De prachtige jurk zonder rug, en versierd met ingewikkeld gekristalliseerd borduurwerk, zat het haar als gegoten.

Miley Cyrus in Bob Mackie

Miley Cyrus pakte de spotlight tijdens de Grammy's van dit jaar in een vintage Bob Mackie design. De blote look deed sterk denken aan de iconische outfits van zangeres Cher in de jaren '70.

Cardi B in Mugler

Maar niet alleen dit jaar weten de sterren vintage designeritems te scoren voor de rode loper. Tijdens de Grammy's in 2019 droeg Cardi B de opvallende creatie 'Venus' van Mugler.

Olivia Rodrigo in Versace

Ooit droeg internationaal topmodel Linda Evangelista deze jurk op de catwalk, maar tijdens de Grammy's van dit jaar mocht zangeres Olivia Rodrigo de eer hebben om de vintage Versace jurk te dragen. De prachtige jurk behoorde tot de voorjaarscollectie van het Italiaanse merk uit 1995.

Celebrity
  • CNN
  • NL Beeld