We love it! Een crush hebben is gezond voor je

Er hangt liefde in de lucht

We love it! Een crush hebben is gezond voor je

Het voorjaar is in volle gang, en dat zorgt voor de nodige lentekriebels. Er hangt liefde in de lucht, wie weet fladderen er zelfs vlinders in je buik. Er zijn zoveel liedjes geschreven in de hoop om verliefde gevoelens eindelijk in woorden te kunnen vangen. Dat begrijpen we wel, want is een heerlijk gevoel. Mocht je dat ook vinden, dan hebben we goed nieuws voor je. Een crush hebben is namelijk hartstikke gezond!

Van brein naar buik

Wanneer je een crush hebt, voel je vlinders in je buik. Daardoor kun je misschien maar moeilijk geloven dat dit gevoel eigenlijk ontstaat in je brein. Die maakt wanneer je verliefdheid ervaart namelijk een flinke dosis dopamine aan, het hormoon dat je een gevoel van blijdschap geeft. Behalve dopamine, maakt je brein ook oxytocine aan wanneer je crush in beeld is. Dit hormoon is verantwoordelijk voor gevoelens van vertrouwen en verbinding: dat heerlijk warme, zwevende gevoel bij een vlaag van verliefdheid.

Neurowetenschapper Babija Toleikyte legt aan Woman's Health uit hoe dit werkt. Zo verklaart ze dat ons brein simpel gezegd op te delen is in drie delen: het menselijk deel dat logisch en strategisch nadenkt, het emotionele deel waarin je gevoelens van liefde ervaart, en het onderbewuste 'reptielenbrein', waar je instinctieve en impulsieve reacties ervaart. Die fysieke aantrekking komt vanuit het emotionele deel van je brein, dopamine en oxytocine worden hier aangemaakt. Dopamine spreekt ook het beloningssysteem in je brein aan, waardoor je gemotiveerd wordt. Je wilt constant meer van dit stofje, wat ook meteen verklaard waarom je nooit genoeg krijgt van je crush.

Boost voor je hele lijf

Die rush van oxytocine en dopamine is gelukkig heel goed voor je. De gevoelens die erbij komen kijken kunnen je zelfvertrouwen een enorme boost geven, en gevoelens van eenzaamheid verlagen. En dat is nog lang niet alles. "Dopamine verhoogt ons energieniveau, zorgt ervoor dat we meer aandacht besteden aan onze omgeving en vergroot ons intellectuele vermogen. Het is ook is ook cruciaal voor de motivatie; een gevoel dat dingen ertoe doen, dat dingen een punt hebben", vertelt Toleikyte. En dat geldt niet alleen voor ons liefdesleven, maar ook voor andere aspecten in ons dagelijks leven.

Ook oxytocine heeft naast de warme gevoelens van verliefd nog andere voordelen. Het helpt ons ontspannen en vermindert angstgevoelens. Daar heeft Toleikyte ook een verklaring voor. "Oxytocine verwijdt de bloedvaten in de hersenen en het lichaam. Dit helpt je lichaam te ontspannen en zorgt ervoor dat er meer bloed naar de hersengebieden stroomt die verantwoordelijk zijn voor onze cognitie." Een gezonde sensatie dus, het hebben van een crush. Laat maar komen die zomerliefde!

Lifestyle
  • Woman's Health, Her