Wat is een 'viscount'? De rangen en titels in Bridgerton uitgelegd

En wat zijn de titels van de Bridgertons precies? 

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op: Marie Claire Australia
Wat is een 'viscount'? De rangen en titels van Bridgerton uitgelegd

Elk seizoen van Bridgerton lijken we kennis te maken met een nieuwe adelstand. Dukes en duchesses, viscounts en viscountesses, earls en een marquess verschenen in de ton. Maar wat betekenen deze titels?

In de wereld van de ton is adellijke rang E-VE-RY-THING. Het vertelt niet alleen hoeveel land je bezit, maar je adelstand dicteert ook je sociale vooruitzichten – inclusief met wie je kunt trouwen en waar je kunt werken (en waar niet).

In dit seizoen erven de voormalige bokser en nu kroegeigenaar Will Mondrich en zijn vrouw Alice (via hun zoon) land en de titel van lord and lady of Kent. Ooit behorend tot Alice's oudtante, gaf de vrouwe van Kent haar landgoed aan Nicholas, de oudste zoon van de Mondrichs, bij haar dood. Hierdoor is Nicholas nu een baron.

Nieuwsgierig naar wat dit betekent? Marie Claire Australia zocht uit hoe het precies zit met het adelsysteem dat gebruikt wordt in Bridgerton.

Wat is de rangorde van adel in Bridgerton?

Aan de top van het klassensysteem staan de koning en koningin, gevolgd door hun erfgenamen: prins en prinses.

Of het nou echt nodig is om uit te leggen hoe het met queens en kings zit, lijkt ons onnodig. Dus laten we overgaan op de ingewikkeldere titels, in volgorde van rang.

1. Duke & Duchess (hertog & hertogin)

Een hertog is de hoogste adellijke rang en wordt vaak geassocieerd met een groot landgoed en een klein gebied van bestuur genaamd een ‘hertogdom’.

Zoals de meeste titels wordt het geërfd door de kinderen van hertogen en hertoginnen. Het kan echter ook worden verleend door een koning of koningin. In de Britse traditie kan het ook worden gegeven aan koninklijke mannen (en hun vrouwen) na hun huwelijk - zoals het geval is bij Prins William en Kate, die na hun huwelijk hertog en hertogin van Cambridge werden. Prins Harry en Meghan werden hertog en hertogin van Sussex.

Hoewel niet alle hertogen en hertoginnen van directe koninklijke komaf zijn, zijn ze meestal nauwe, directe familie van de koninklijke familie.

Hertogen en hertoginnen in Bridgerton:
Simon Bassett, the Duke of Hastings.
Daphne Bridgerton, nu the Duchess of Hastings.

2. Marquess & Marchioness (markies & markiezin)

Een markies is de op één na hoogste adellijke rang. Traditioneel bezat een markies een ‘grensdistrict’ en was verantwoordelijk voor de verdediging van de grenzen. Een markies-titel kan worden geërfd, maar kan ook worden benoemd door een koning of koningin. Bijvoorbeeld, een graaf kan een markies worden gemaakt - en kan ook van deze rang worden gedegradeerd.

Markies in Bridgerton:
Heer Samadani (een van Francesca Bridgerton’s suitors).

3. Earl & Countess (graaf & gravin)

Een graaf is een vrij hoge rang, hoewel je het niet veel zult horen in het echte leven. Graven hadden ooit het bestuur over een regio, maar de titel bestaat eigenlijk niet meer. In Bridgerton-tijden zou het echter heel belangrijk zijn geweest.

Graven en gravinnen in Bridgerton:
Lady Danbury, zij kreeg de titel Countess van de koningin.
John Stirling, Earl of Kilmartin (de andere suitor van Francesca).

4. Viscount & Viscountess (burggraaf & burggravin)

De vierde adellijke rang is burggraaf, een begrip dat in Bridgerton veel valt (op z'n Engels: viscount). Burggraaf was vroeger de assistent van een graaf. Ze konden ook een klein gebied te besturen hebben.

Burggraaf & burggravin in Bridgerton:
Viscount Anthony Bridgerton.
Viscountess Kathani (Kate Sharma).
Dowager Viscountess Violet Bridgerton.

5. Baron & Barones

Last but not least is een baron. Dit is de laatste titel voordat je bij de ongetitelden komt.

Baronnen en Baronesse in Bridgerton:

Lord Featherington
Lady Portia Featherington
Lord Nicholas Mondrich (zoon van Will Mondrich), die de titel erfde van zijn moeders familie

Wat zijn de rangen en titels van de Bridgertons?

Wat de rest betreft, je kunt nog steeds een heer of dame zijn zonder titel. Denk bijvoorbeeld aan de andere Bridgertons. Ze hebben technisch gezien geen titels (nog niet!), maar zijn nog steeds zonen en dochters van een Burggraaf.

Samenvattend:

Dowager Countess Violet Bridgerton
Viscount Anthony Bridgerton (and Viscountess Kate Bridgerton)
Benedict Bridgerton, geen titel
Colin Bridgerton, geen titel
Duchess Daphne Bridgerton
Eloise Bridgerton, geen titel
Francesca Bridgerton, geen titel
Gregory Bridgerton, geen titel
Hyacinth Bridgerton, geen titel

Lifestyle
  • Tekst: Rebecca Mitchell (Marie Claire Australia)
  • Netflix