Zo voorkom je dat je werk je te veel bezighoudt op vakantie

Je werk wil je juist even los kunnen laten als je out of office bent. 

Zo voorkom je dat je werk je te veel bezighoudt op vakantie

Of dit jaar nu een staycation op de planning staat of een trip naar de andere kant van de wereld, tijdens je vakantie wil je ontspannen. En oké, voor een ondernemer zal het misschien lastig worden om de hele vakantie niet te werken, maar met de volgende tips kan elke harde werker z'n werk hopelijk een beetje loslaten.

Vergeet je out of office-reply niet

Wanneer je zorgt dat al je mailcontacten automatisch antwoord krijgen met de mededeling dat je op vakantie – en dus niet beschikbaar – bent, weet iedereen waar die aan toe is en dat ze dus iemand anders moeten benaderen. Als je je melding ook nog eens een dag eerder aanzet, zul je merken dat je helemaal ontspannen op vakantie kunt gaan. Zo kun je mooi rustig afronden waar je nog mee bezig bent.

Houd je collega’s op de hoogte

Laat je collega's ruim van tevoren weten welke periode je niet aan het werk bent, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Hierdoor vermijd je dat ze je tijdens je vakantie benaderen, omdat ze nog met dringende vragen zitten. Zorg er in ieder geval voor dat je duidelijke afspraken maakt om zo misverstanden te voorkomen.

Laat je werkplek netjes achter

Wanneer je bureau schoon en geordend is, is er ook geen chaos in je hoofd. Hierdoor vertrek je met een veel rustiger gevoel op vakantie, maar zal je ook merken dat je minder gestrest bent wanneer je weer terugkomt.

Zorg ervoor dat je je werkzaamheden af hebt

Je loopt vooral te piekeren wanneer de helft van je werk nog niet af is, dus zorg ervoor dat je voor je vakantie je werkzaamheden af hebt of ze aan iemand anders hebt overgedragen. Hierdoor heb je het voor je vakantie waarschijnlijk wat drukker, maar het zorgt er wel voor dat je met een goed gevoel naar de zon kunt vertrekken.

Zet je mail uit en laat je laptop thuis

Wanneer je al je werkmiddelen mee op vakantie neemt, ben je eerder geneigd om toch nog even snel je mail te checken. Laat alles dus gewoon thuis en zet je werkmail uit, zodat je niet in de verleiding kan komen. Je hebt hard genoeg gewerkt om op een welverdiende vakantie te kunnen, dus geniet er dan ook van!

Carriere
  • Adobe Stock