De meest voorkomende redenen waarom mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan

Het is iets waar veel millennials en gen z'ers tegenaan lopen. 

De meest voorkomende redenen waarom mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan

Onze generatie verandert vaker van baan dan onze ouders dat deden. De tijden van dertig jaar voor dezelfde werkgever werken liggen in het verleden. Al betekent het heus niet dat we om de haverklap van baan willen veranderen. Al kunnen bepaalde factoren er wel voor zorgen dat we graag wat nieuws willen. Dit zijn de drie meest voorkomende redenen waarom mensen hun huidige functie willen verlaten.

Gebrek aan groeimogelijkheden

We werken natuurlijk voor een salaris, maar we hopen toch ook wat carrièregroei door te maken. Momenteel is die wens sterker aanwezig dan ooit. Zo namen de zoekopdrachten naar 'werkgroei' op Google met 200 procent toe in het afgelopen jaar. Want zonder het zicht op groei, zakt de motivatie om te werken snel in de schoenen. Heeft iemand het gevoel dat er helemaal geen groeimogelijkheden meer zijn? Dan wordt het voor diegene toch wel verleidelijk om verder te zoeken naar een andere baan. Bovendien kan het een negatieve impact op je mentale gezondheid hebben als je in een werksleur belandt.

"Werkgevers zouden de vaardigheden van hun team moeten coachen en ontwikkelen. Waarbij ze bouwen op individuele sterke punten van elke werknemer, zodat iedereen het maximale uit zichzelf kan halen", vertelt Rachel Murray, hoofd van gezondheid en welzijn van werknemers bij verzekeraar Bupa UK, aan Metro UK. "Je team aanmoedigen om hun vaardigheden te ontwikkelen, ondersteunt het welzijn van de medewerkers, wat resulteert in een betrokken en gemotiveerd team."

Een gebrek aan erkenning en beloningssystemen

Een werknemer betaalt je voor je diensten, maar we hebben het ook nodig om af en toe erkenning te krijgen en te horen dat we het goed doen. En doen we ons stinkende best? Dan hopen we ook op een beloning. Ja, je krijgt een salaris, maar als je harde werken niet wordt erkend, waarvoor ga je dan die extra mile?

"Een beloning hoeft niet altijd een financiële beloning te zijn", stelt Murray. "Een eenvoudig bedankje of in het bijzijn van collega's benoemen welke prestatie iemand heeft behaald, kan een teamlid ook de erkenning geven die ze verdienen."

Een giftige werkomgeving

We zijn door de loop van jaren onze mentale gezondheid steeds serieuzer gaan nemen. Niet alleen op privégebied, maar ook op werkgebied. Heerst er binnen een bedrijf een ongezonde en nare sfeer? Dan kan dat ieders humeur enorm beïnvloeden. Het teamgevoel kan afnemen, maar ook je algemene werktevredenheid keldert. Bovendien zijn werknemers dan ook veel minder betrokken bij het werk. In sommige gevallen is de sfeer op de werkvloer zo giftig, dat mensen – hoe leuk ze het werk zelf ook vinden - niet meer voor het bedrijf willen werken. En dat geldt niet voor een persoon, maar dat geldt waarschijnlijk voor elke individu die er werkt. Oftewel: een hoger personeelsverloop.

Carriere
  • Metro UK
  • Adobe Stock