Er is zoveel om enthousiast over te zijn als je op vakantie gaat. Heerlijk eten, een sfeervolle nieuwe omgeving en goed gezelschap. Maar dan moet je vakantiebestemming wel eerst bereiken. En zo'n trip gaat niet altijd over rozen. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel wanneer zij met het vliegtuig reizen.
Mile high IBS
Je vliegtuig is amper opgestegen of je voelt je buik al opzetten. Het voelt misschien alsof je de enige bent met dit opgeblazen gevoel, maar meerdere mensen hebben hier tijdens de vlucht last van. Er is zelfs een naam voor: mile high IBS. Oftewel: Irritable Bowel Syndrome, maar dan alleen als je hoog in de lucht bent.
Deze mile high IBS ontstaat door de drukverandering wanneer het vliegtuig opstijgt. Normaliter zijn we in staat om 400 milliliter aan gas in de maag en darmen vast te kunnen houden, maar als je vliegt ligt dit anders. Door de enorme druk op hoge hoogte, zet de opgesloten lucht in je darmen uit. Het neemt meer ruimte in, waardoor je last hebt van een opgeblazen buik en een pijnlijk gevoel.
Dr Megan Rossi, op Instagram ook wel bekend als The Gut Health Doctor, legt uit dat iedereen last kan krijgen van een opgeblazen gevoel in het vliegtuig. "Het overkomt iedereen", schrijft ze op haar Instagram. "Maar personen die lijden aan IBS of personen met een gevoelige maag, kunnen extra druk ervaren."
Wat te doen?
Mile high IBS voorkomen is lastig, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen. "Struggle je hiermee? Mijn advies is om dan 24 tot 48 uur voor je vlucht minder voedingsmiddelen te eten met een hoge FODMAP-waarde, dit kan erg helpen."
Mensen met een goede maaggezondheid kunnen deze hoge FODMAP-voedingsmiddelen normaal goed verdragen, denk aan uien, knoflook, appels, melkproducten, tarweproducten, bonen en linzen. Ga je echter vliegen? Dan kan dit eten voor meer gasvorming zorgen. Je kunt melkproducten vervangen voor zuivelalternatieven en in plaats van tarweproducten kun je dingen als rijst, quinoa of havermout eten - voedingsmiddelen met weinig gluten. Ook is er bepaald fruit dat je gerust kunt eten, zoals aardbeien, ananas, sinaasappels en blauwe bessen.
Houd een FODMAP-dieet overigens niet te lang aan als je gewoon gezond bent. "Zorg ervoor dat je deze voedingsmiddelen wel weer gaat eten als je bent geland, want de meeste FODMAPS bevatten prebiotische vezels."
Bron: The Gut Health Doctor, Hopkins Medicine | Beeld: iStock