Iris van Herpen ontvangt bijzondere onderscheiding in Parijs

Deze eer krijgt zij voor haar innovatieve ontwerpen, waarin ze mode samensmelt met kunst, wetenschap en natuur.

iris van herpen

Het is je vast niet ontgaan: afgelopen week trok de crème de la crème van de modewereld naar Parijs voor de Haute Couture Week. En deze week kreeg ook een bijzonder Nederlands tintje, want de Nederlandse ontwerpster Iris van Herpen ontving hier de prestigieuze titel van Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres.

Orde van Kunsten en Letteren

De Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Nederlands: 'Ridder van de Orde van Kunsten en Letteren') is niet zomaar een onderscheiding. Deze titel wordt enkel toegekend aan uitzonderlijke personen die een opvallende prestatie hebben geleverd op artistiek of literair gebied in Frankrijk en de rest van de wereld. Iris van Herpen, die haar werk al sinds 2013 showt op de Paris Couture Week, heeft met haar unieke creaties onbetwistbaar haar stempel gedrukt op de wereldwijde mode-industrie.

De onderscheiding werd uitgereikt door Olivier Gabet, directeur van de afdeling Decoratieve Kunsten van het Louvre. Gabet prees Van Herpen voor haar innovatieve samensmelting van mode met kunst, wetenschap en natuur, en de natuur, en prees haar collecties als "complete kunstwerken" die "kracht en kalmte" combineren met een diepe "hoop voor menselijkheid en schoonheid".

Dankbaarheid

Bij het ontvangen van de onderscheiding liet Van Herpen weten ontzettend dankbaar te zijn. "Ik ben overweldigd en diep vereerd," zei ze. "Het verbinden van verschillende werelden is altijd mijn passie geweest en Parijs, mijn tweede thuis, speelt een cruciale rol in het overbruggen van de culturele kloof tussen Frankrijk en Nederland."

Ook blikte ze vooruit naar de toekomst van haar ontwerpen: "Ik geloof dat ik op een kantelpunt in mijn carrière sta. Mijn doel is om te blijven bewijzen dat couture een vorm van kunst is, door grenzen te verleggen en nieuwe, innovatieve paden te creëren."

Tentoonstelling 'Iris Van Herpen: Sculpting the Senses Exhibition' in Parijs (Beeld: NL Beeld)

Over Iris van Herpen

Iris van Herpen begon in 2007 met haar eigen label. Sindsdien heeft ze zichzelf op de kaart gezet met ontwerpen die technologie en traditioneel vakmanschap naadloos combineren. Denk aan 3D-geprinte jurken en waanzinnige sculptural silhouettes die soms meer richting kunst dan kleding neigen. Haar show tijdens de Parijse Haute Couture Fashion Week is dan ook altijd een hoogtepunt waar wij wekenlang naar uitkijken, en die ons altijd weer weet te verrassen. Want één ding is duidelijk: Van Herpen laat zien dat mode geen grenzen kent.

Fashion
  • NL Beeld