Deze dingen kun je beter niet op werk zeggen

Niet meer doen.

Lees ook

Het einde van het jaar is inzicht en dat betekent dat het vaak een stressvolle maand is. Want: jaareinde. Hoewel de druk hoog ligt, wil je je ook nog van je beste kant laten zien. Onderstaande dingen kun je dan ook beter niet meer op werk zeggen, zodat je wellicht die promotie aan de haak slaat. 

1. Kun je… 

Of je nu een vraag hebt of je wilt graag dat je stagiair(e) iets voor je doet, het kan al snel denigrerend overkomen. “Kun je koffie halen?” of “Kun je dit voor me printen?”. Ga met je collega’s om, zoals jij ook behandeld zou willen worden. “Zou je misschien koffie kunnen halen?” of “Kun je dit alsjeblieft voor mij printen?”, klinkt al een stuk vriendelijker. 

Lees ook: Met deze vier taken zou je iedere werkdag moeten beginnen

2. Dit werkt misschien niet, maar… 

Als het niet werkt, waarom breng je het idee dan op tafel? Het is lastig om iemand serieus te nemen als diegene niet achter zijn of haar ideeën staat. Neem de leiding en presenteer je idee, zonder te twijfelen. Wie niet waagt, wie niet wint. 

3. Ik denk


Het ligt aan de context, maar als je iets presenteert kun je dit beter achterwege laten. Sta achter je eigen idee en onderbouw dit met bevindingen en argumenten. Laat ‘ik denk’ achterwege in je presentaties. 

4. Op alles sorry zeggen

Veel mensen zeggen op alles sorry, zonder enige reden. Maar waarom? Als je niets verkeerds hebt gedaan, hoef je je nergens voor te verontschuldigen. Is er wel een probleem? Leg dit uit aan je baas en kom daarna met een paar voorgestelde oplossingen. En vergeet niet dat fouten maken menselijk is. 

5. Even ‘snel’ een vraag

Een vervelende zin, want vaak zijn de vragen die je stelt niet ‘snel’. Vraag eerder of je iets kunt bespreken met diegene aan wie je de vraag wilt stellen. Of vraag of diegene nu tijd heeft om X te bespreken. Zeg wat je echt bedoeld, in plaats van er omheen te draaien. 

6. Ik ga het proberen 

Als je baas vraagt om iets voor elkaar te krijgen, dan wil hij/zij niet dat je het probeert, maar dat je het gewoon doet. Lukt het om een reden niet (bijvoorbeeld omdat je teveel andere projecten hebt lopen), leg dan je zorgen uit aan je baas. Hij/zij kan je misschien helpen om prioriteiten te stellen en een haalbare tijdlijn te maken. 

Bron: Cosmopolitan US | Beeld: What Men Want

Laatste nieuws

Zie ook