Dit moet je nooit doen als je begint aan een nieuw dieet

Er zijn een aantal valkuilen.

Lees ook

Het nieuwe jaar is van start gegaan en dat betekent waarschijnlijk dat je bezig bent met je goede voornemens. Een hele bekende daarvan is het beginnen aan een dieet. Toch zijn er een aantal valkuilen waar men regelmatig in trapt als het gaat om afvallen op deze manier. 

Niet doen!

De volgende dingen moet je dan ook nooit doen als je aan een dieet begint:

1. Het schrappen van voedingsgroepen
Helemaal geen koolhydraten meer eten? Alle vetten vermijden? Of zuivel volledig van het lijstje halen? Absoluut geen goed plan! Variatie is van groot belang als het gaat om gezond eten en zodra je een bepaalde voedselgroep volledig schrapt, is de kans groot dat je een tekort creëert. Daarnaast werkt het vaak ook averechts, aangezien het in veel gevallen ook vreetbuien veroorzaakt, aldus voedingsdeskundigen.


Lees ook: Dit zijn de drie grootste leugens rondom afvallen

2. Te grote veranderingen
In één keer alles geven en je dagelijkse routine volledig omgooien. Natuurlijk is het ambitieus, maar niet altijd de beste optie. Wanneer je je volledige sport-, slaap- en eetpatroon verandert, is de kans groot dat je het ook minder lang volhoudt. Pas beetje bij beetje je levensstijl aan en neem de tijd om hieraan te wennen. 

3. Honger negeren
Veel mensen denken dat het hebben van honger een goed teken is… Dat is volgens voedingsdeskundigen niet zo. Natuurlijk moet je niet te veel eten, maar zeker ook niet te weinig. In het geval dat je honger hebt, is de kans namelijk groot dat je eerder kiest voor een ongezonde snack dan een gezond tussendoortje. De gouden tip om dit te voorkomen? Probeer bewuster te eten. Op deze manier krijgen je hersenen op tijd het signaal dat je vol zit. Let daarnaast goed op wat je naar binnen werkt en ga voor gezonde vetten, vezelrijke producten en voldoende eiwitten. 

4. Te veel sporten
Sporten is essentieel voor een gezonde levensstijl, maar let wel op dat je niet doorslaat. Te veel sporten is namelijk ook weer niet goed volgens verschillende trainers. Kies daarnaast ook voor een sport die bij je past en je leuk vindt, zodat je het langer volhoudt en je uiteindelijk dus meer bereikt. 

5. Detoxen
Het klinkt als de uitkomst na de feestdagen: detoxen. Toch is niets minder waar. Ons lichaam is zelf in staat om schadelijke stoffen te verwijderen en het lichaam als het ware te ‘reinigen’, zeggen voedingsdeskundigen. Daarnaast bevatten veel detoxmiddelen stoffen die de maag irriteren of invloed hebben op medicatie (zoals de anticonceptiepil). 

Bron: Grazia | Beeld: Mean Girls

Laatste nieuws

Zie ook