Doormiddel van deze hacks houd je je huisplanten gezond

7 handige tips voor het beste resultaat.

Doormiddel van deze hacks houd je je huisplanten gezond

We kennen het allemaal: je koopt een nieuwe plant voor je huis of terras, in de overtuiging dat het deze keer anders zal zijn. Maar na drie weken is dat schattige plantje geel en verwelkt. Maar met een beetje moeite en deze handige hacks heb je al snel een huis vol gezonde en mooie planten.

1. Gebruik koffiedik als voedingsbodem

Als je elke ochtend koffie drinkt, waarom maak je dan geen gebruik van het koffiedik in plaats van het weg te gooien? Voeg het toe aan de grond van je plant. Koffie is zuur, dus het zal de zuurgraad van de bodem verhogen. Dit kan helpen om ongewenst ongedierte zoals naaktslakken en mieren af te weren.

Lees ook: Dit zijn de negatieve gevolgen van 'altijd' vrolijk zijn

2. Gebruik kiezels

Als je niet weet hoeveel water je plant nodig heeft, dan kun je overwegen om wat kiezelstenen op de bodem van de plantenbak te leggen. De kiezels zullen de wortels omhoog houden en overbodig water afvoeren. Zo zullen je planten minder snel wortelrot krijgen, waardoor je ze dus gezond houdt.

3. Verplaats je planten niet

Voordat je de juiste plaats voor je planten gaat zoeken, moet je eerst de verzorgingsinstructies lezen. Zoek uit hoeveel zonlicht ze nodig hebben en of het direct of indirect moet zijn. Als je eenmaal een goede plek hebt gevonden die aan alle eisen voldoet, probeer ze dan niet te verplaatsen.

4. Maak gebruik van gekookt water

Soms is het water uit onze kranen gewoon niet genoeg voor onze planten. Maar het toevoegen van meer voedingsstoffen aan het water hoeft niet duur te zijn. De volgende keer dat je wat groenten of eieren kookt, gooi het overgebleven water dan niet weg. Laat het afkoelen en geef het aan je planten, zo krijgen ze alle voedingsstoffen en je verspilt geen water.

5. Stof de bladeren af

De volgende keer dat je je huis aan het afstoffen bent, vergeet dan niet om je planten ook een goede afstofbeurt te geven. Kamerplanten hebben niet alleen hun bladeren nodig om het zonlicht in energie om te zetten, maar ze 'ademen' er ook doorheen.

6. Geef je orchidee water met een ijsblokje

Orchideeën hebben een slechte reputatie, maar dat is alleen omdat mensen de neiging hebben om ze te veel water te geven. Net als andere warm weer planten hebben ze niet veel water nodig, maar ze moeten wel regelmatig water krijgen. Door één keer per week een ijsblokje in de pot te leggen, krijgt de orchidee de juiste hoeveelheid water. Enne, de langzame afgifte van het ijs zorgt ervoor dat er geen wortelrot ontstaat.

7. Gebruik de juiste bodem

Alle planten hebben zeer verschillende behoeften, en vetplanten en cactussen kunnen een stuk kieskeuriger zijn dan je traditionele kamerplant. Omdat ze groeien in een warm en droog klimaat, doen ze het ook in je huis het beste in dit soort omstandigheden. De grond die ze nodig hebben is een stuk zanderiger en veel droger dan de typische zak tuinaarde. Koop grond dat gemaakt is voor dit soort planten om de beste resultaten te behalen.

Lifestyle
  • Popsugar UK
  • iStock