Avondmens? Dit kan slecht voor je gezondheid zijn

Het blijkt dat verschillende genen je slaappatroon kunnen beïnvloeden.

Niet alleen is het vervelend om een 'nachtuil' te zijn als je de volgende dag vroeg op moet staan voor je werk. Het heeft blijkbaar ook een negatieve invloed op je lichaamsklok en het kan ook een grote impact hebben op je geestelijke gezondheid.

Genen

Een genetisch onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Exeter, maakte gebruik van 250.000 gegevens van deelnemers. Aan de deelnemers werd gevraagd of zij een 'ochtendmens' of een 'avondmens' zijn. Daarna werden hun genen geanalyseerd, waaruit bleek dat er verschillende genen zijn die het slaappatroon kunnen beïnvloeden

Lees ook: Val je altijd in slaap voor de tv? Dit zegt het over je gezondheid

Gezondheidsproblemen

Volgens het onderzoek, ontwikkelen mensen die van nature vroege vogels zijn, minder snel geestelijke gezondheidsproblemen dan mensen die laat naar bed gaan en uitslapen. Daarnaast toonde het onderzoek aan dat avondmensen een verhoogd risico van 10% hebben, als het gaat om depressie, angst en schizofrenie. 

Slaapschema

Volgens het onderzoek is het niet heel lastig om je slaapschema aan te passen. “Experimenteer met je productiviteit en je prestatievermogen en pas je tijdschema daar op aan. Zoek een ritme, een schema, een levensstijl die echt bij je past en die je het gevoel geeft in harmonie met jezelf te zijn. Zorg ervoor dat je slaapschema bijna niet aan te passen is”, zegt Samuel Jones, hoofdonderzoeker van deze studie. 

Bron: Cosmopolitan UK | Beeld: Mak Mozza

Laatste nieuws