Waarom het een goed idee is om je te verdiepen in het vrouwelijke orgasme

Krom gegeven: hij komt altijd klaar en jij alleen als je geluk hebt.

Waarom het een goed idee is om je te verdiepen in het vrouwelijke orgasme

Krom gegeven: hij komt altijd klaar en jij alleen als je geluk hebt. En toch gaat de aandacht tijdens de sex veel vaker naar zijn genot. Goed idee als mannen en vrouwen zich eens zouden verdiepen in het vrouwelijk orgasme, én in de clitoris.

Orgasmes

Natuurlijk, ik ken vrouwen die al in de rij voor de kassa een orgasme kunnen krijgen door het aan- en ontspannen van hun vaginale spieren, en dus ook tijdens penetratiesex makkelijk klaarkomen. Of eigenlijk: ik ken er drie, van de pakweg honderd vriendinnen en vrouwen met wie ik het weleens over sex heb (gehad). De meesten hebben meer stimulatie nodig om jubelend te kunnen deinen op de golven van een orgasme. En dat brengt ons op een heteroseksueel struikelpunt, namelijk de orgasmekloof.

Niet klaarkomen

De orgasmekloof, wat is dat? Eenvoudig: er is een gapend gat tussen hoe vaak vrouwen en mannen klaarkomen tijdens heterosex. Een kwart van de vrouwen komt zelden of nooit klaar tijdens sex, terwijl dat voor slechts 1 op de 20 mannen (5 procent) het geval is, volgens Kenniscentrum voor Seksualiteit Rutgers. Een potje heterosex waarbij alleen de vrouw climaxt is een haast ondenkbaar scenario, tenzij de man niet doorstoomt en zelf piepend en hijgend tot stilstand komt. Er zwerft zelfs een nog schrijnender getal over het internet, namelijk dat van Durex in samenwerking met de Belgische seksuoloog Goedele Liekens, uit 2017. Volgens de cijfers uit dat onderzoek zou maar liefst de helft van de vrouwen nooit klaarkomen tijdens sex, en 95 procent van de mannen juist wel. de Volkskrant liet er een factcheck op los en concludeerde dat de cijfers van Durex erg overdreven zijn; het verschil was waarschijnlijk mede te verklaren door een verschil in interpretatie. Rutgers ziet sex als een breed begrip, met daarbij ook strelen, orale sex en geslachtsgemeenschap. Terwijl veel mensen onder sex alleen penetratie verstaan, zegt Ellen Laan, hoogleraar seksuologie bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Gebruik je dat als uitgangspunt, dan kan het cijfer inderdaad nóg hoger uitvallen. Want van alleen penetratie komen veel vrouwen gewoon niet klaar.

Pompen is de norm

Dat is meteen ook hét struikelblok in deze kwestie: er is te weinig aandacht voor clitorale stimulatie en buitengewoon veel animo voor penetratie. Dat is niks nieuws: vanuit voortplantingsoogpunt is die penetratiesex nodig. Hij verschaft zich al sinds jaar en dag juichend toegang tot onze vagina – en wat goed voor hem is, is goed voor ons. Althans: uit het Durex-onderzoek blijkt dat nog altijd de helft van de heren gelooft dat hij de vrouw daarmee de zevende hemel in stoot. Een wonderlijke uitkomst; je verwacht in deze tijd meer reële kennis, ondanks dat veel porno pompen tot zijn pik er blauw van ziet als norm schetst, als iets dat vrouwen in katzwijm brengt. Natuurlijk is penetratiesex lekker, maar het is voor vrouwen zeker niet the be-all en end-all.

'De vagina is een baringskanaal, geen seksueel kanaal’, doceert hoogleraar seksuologie Ellen Laan dan ook graag. Toch is die gedachte nog altijd niet doorgedrongen in onze samenleving. "Het genot van de man staat centraal", weet auteur van seksplatform Lotte Lust Laura Hiddinga, tevens schrijver van het boek Kom je ook? Oh yes! De ultieme orgasmegids voor iedere vrouw (uitgeverij Kosmos, 2019). "Als vrouw zijn we erop ingesteld dat de man moet klaarkomen. Dat is een must voor geslaagde sex, terwijl het vrouwelijk orgasme vaak wordt gezien als een leuk toetje." Die gedachte is een erfenis uit andere tijden, dat snap je. Toch wordt daar nog altijd op voortgeborduurd, met artikelen als ‘Zo kun je hem het allerbeste verwennen’ of ‘Zo maak je hem helemaal gek’ en mythes die in stand worden gehouden, zoals de bekende sage van de man die niet klaarkwam en toen blauwe ballen kreeg. Vrouwen vervallen nog te vaak in een dienende rol, zijn instrumenteel voor zijn genot. Je leest het in erotische verhalen – ook in story’s die geschreven zijn door een vrouw – waarin de man de vrouw vaak ‘neemt’. En je hoort het bijvoorbeeld in sekspodcasts, waarin hippe meiden ‘veroverd’ worden door handsome strangers. Niks mis met die veroveringsfantasie, maar als dat het enige voorbeeld is dat je hebt, of het enige narratief is waarop je kunt aanhaken, dan kom je nooit bij je eigen behoeftes en beleving van sex. Dan is het altijd het mannelijk perspectief dat jouw opwinding bepaalt.

Spiegel erbij en hup

De verantwoordelijkheid voor die orgasmekloof ligt gelijkelijk bij beide seksen: zowel mannen als vrouwen moeten zich meer verdiepen in het vrouwelijk orgasme. En in de clitoris, want daarin schuilt het geheim. Gek genoeg hebben heel veel vrouwen nog nooit kennis gemaakt met hun eigen vagina. Natuurlijk vergt dat meer inspanning dan voor mannen het geval is, die sinds hun vroege jeugd hun piemel meerdere malen per dag uit de broek toveren en ter hand nemen. Maar dat mag geen belemmering zijn; spiegel erbij en hup, openvouwen die bladeren van de roos van vlees. Dan zie je hoe de boel in elkaar steekt, wat waar zit, en hoe je schaamlippen en genotsknop opzwellen en rozig doorbloed raken door strelende aanrakingen. Wie The Goop Lab van Gwyneth Paltrow op Netflix heeft gezien, weet hoe spannend dat kan zijn. In de aflevering The pleasure is ours vertelt de negentigjarige (!) feministisch seksactivist Betty Dodson hoe zij vrouwen al jaren (ruim een halve eeuw, mogen we wel zeggen) naar een orgasme begeleidt met haar rock-’n-roll-techniek, waarbij je tijdens het masturberen de bekkenbodemspieren op de golven van je adem aan- en ontspant. De Amerikaanse Dodson is een absolute autoriteit op het gebied van vrouwelijke seksualiteit. Haar methode begint met het jezelf bekijken in de spiegel. Ergo: hoe ziet jouw smoeltje er daar beneden uit? Daarbij slaat ze meteen allerlei malle aannames aan diggelen: nee, de binnenste en buitenste schaamlippen hoeven niet even groot te zijn, en nee, het draait niet om je vagina, dat is slechts het geboortekanaal, maar om je vulva – dat is alles wat eromheen zit, inclusief schaamlippen, venusheuvel en clitoris. Preuts zijn de Goops niet in deze aflevering: ze laten beelden van echte vulva’s zien ter illustratie – geen strakgetrokken designer vajayjay’s – en ze showen hoe een echt vrouwelijk orgasme eruitziet, gedemonstreerd door iemand die volgens Dodsons techniek masturbeert. Dat is even wat anders dat het gillende orgasme waarbij het behang aan flarden getrokken wordt tijdens het rechttoe-rechtaan neuken dat je weleens in films ziet.

Topje van de genotsberg

Het lijkt me dat allereerst die zelfeducatie belangrijk is, zodat je je orgasme tijdens de sex kunt opeisen, door ofwel gerichte aanwijzingen te geven aan hen die met de handen in het haar staan, of door het zelf te doen. Bekijk daartoe ook even de overzichtstekening van een clitoris, zoals de Australische uroloog Helen O’Connell die al decennia geleden maakte. Een schitterend hertengewei van een ding, dat het formaat van een penis naar de kroon steekt. Dat kleine pretpuntje, ook wel de glansclitoris, is slechts het zichtbare topje van de genotsberg. Het gehele apparaat daaronder doet echter ook mee en draagt bij aan de opwinding van vrouwen. Die kennis helpt je verder, net zoals alle kennis macht is. Er zijn mensen – vooral mannen – die maar blijven hameren op de G-spot, waardoor elke vrouw een vaginaal orgasme zou kunnen beleven. Dat vaginale orgasme wordt gepresenteerd als de heilige graal – hoe handig dat penetratiesex dé weg naar deze bonus lijkt te zijn.

Seksuoloog Ellen Laan, al eerder genoemd, veegt de vloer aan met deze theorie. Zij vindt dat het onderscheid tussen vaginale en clitorale sensaties dat in studies gemaakt wordt, suggereert dat vrouwen in staat zouden moeten zijn de anatomische bron van hun gevoelens waar te nemen. Dat is raar, want kunnen mannen bijvoorbeeld wel het verschil tussen een basis- en een eikelorgasme voelen? Maar Laan gaat nog een stapje verder en stelt: ‘Als je kijkt naar de vrouwelijke genitale anatomie dan is elk vrouwelijk orgasme clitoraal. Het vaginaal orgasme bestaat niet. De clitoris is veel groter dan alleen het knopje, het is zelfs een machtig orgaan.’ Hoe dan ook blijkt uit onderzoek van Laan, uit hoofde van haar functie als universitair hoofddocent aan het AMC, dat vrouwen bij masturbatie makkelijker een orgasme krijgen bij glansclitorisstimulatie, tegenover alleen vaginale stimulatie, en dat die vlieger ook opgaat bij geslachtsgemeenschap. Nog zo’n theorietje dat vrouwen weerhoudt van actie om vaker een orgasme te krijgen: de bewering dat vrouwen genieten van sex als een vreugdevol samenzijn, niet als iets waar een orgasme op hoeft te volgen. Kul, al willen we sex zonder hoogtepunt niet tenietdoen. Ook lekker, maar vrouwen willen net zo goed climaxen – of een keer of zes. Rutgers’ cijfers over hoeveel wij genieten van sex – 75% van de vrouwen, versus 92% van de mannen – kunnen met meer orgasmes voor de vrouw misschien óók wat meer naar elkaar toe komen.

Doen, dat moet je

Goed, over naar sappen en sex, want van alleen theorie word je maar ten dele wijzer. Doen, dat moet je. Sekswinkel Mail & Female organiseert al jaren een cursus Yoni Massage, waarbij je de vulva uitgebreid leert kneden, strelen en bepotelen. Een climax is niet per se het eindstation, het gaat om de reis ernaartoe. Je oefent op een vulva-kussen en je kleren blijven aan. Fantastische manier om kennis te maken met verschillende technieken – er is echt meer te ontdekken dan je dacht.

Heb je zin in penetratiesex, weet dan dat er twee standjes zijn waarbij je de glansclitoris extra goed kunt bedienen en besturen. Jij bovenop geeft jou de controle. Door je bekken naar voren te kantelen kun je ervoor zorgen dat jouw gevoelige punt contact maakt met zijn buik, vlak boven zijn jongeheer. Hou dat contact vrij constant en maak een naar voren en naar achteren schuivende beweging. Ga dus niet als een mus op en neer zitten hupsen; ook leuk, maar haalt niks uit. Je kunt hem zo ook een drukpuntmassage op jouw clitoris laten uitvoeren. Samen uitvogelen wat het lekkerste werkt voor jou. En dan de good old missionaris, die blijkt zo slecht nog niet. Laat hem zo dicht mogelijk bij jou blijven met zijn bovenlichaam, zodat ook hier weer zijn buik contact kan maken met jouw bingo-bobbel. Ligt hij iets hoger, dan kan hij er ook voor zorgen dat zijn liefdeslat bij het stoten langs jouw clitoris schuurt. O, en handig: spreek samen een codewoord af als jij voelt dat de beweging goed is. Want heb je die te pakken, verander het winning number dan niet, maar ga door. Want ja, zo gaat-ie goed.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het summer issue van Marie Claire die je *hier* kunt bestellen.

Lifestyle
  • Kalinka Hählen
  • iStock