Wil je je eigen baas zijn? Volg dan deze stappen

Freelancers opgelet.
  • Carriere
  • Redactie Marie Claire
Wil je je eigen baas zijn? Volg dan deze stappen

Denk je erover na om een sprong in het diepe te maken en voor jezelf te beginnen? Helemaal leuk uiteraard, maar wat heb je precies nodig om je droom daadwerkelijk te volgen? Wij hebben wat tips, zodat je straks een goede start maakt met je self-employed job

Veerkracht

Lees ook: 5 tekenen dat je een burn-out hebt van een baan waar je van houdt

"Je moet kunnen omgaan met het feit dat je niet maandelijks een loonstrookje hebt. En daarnaast kost het ook kracht met het omgaan van teleurstellingen. Denk in die periode juist aan waar je prioriteiten liggen en wat je waarde is. Ik ben nog steeds verbaasd over de harde dieptepunten en extatische hoogtepunten waar je als eigen baas mee te maken krijgt. Maar ik kan het me niet voorstellen om op een andere manier te werken", zegt Lizzy Penny, medeoprichter van The Hoxby Collective

Motivatie

"Als je niet in dienst bent van iemand anders, dan moet je écht zelf naar je werk willen gaan. Als je diep gepassioneerd bent in wat je doet, dan is er een veel grote kans van slagen om je eigen baas te zijn. Je inspireert anderen, maakt connecties en overtuigt hen ervan om met jou te willen werken", aldus Penny. Je moet hier dus voor de volle 100 procent achterstaan. 

Zwakke punten

"Om te groeien, moet je je bewust zijn van je sterke en zwakke punten. Je moet weten waar je briljant in bent, maar je moet ook beseffen wanneer je om hulp moet vragen of op anderen te 'leunen'. Dat je alleen voor jezelf werkt, betekent niet dat je ineens alles zelf kunt doen." 

Samenwerken 

"Het is aan jou om manieren te vinden om met anderen om te gaan. Ondanks dat je je misschien het liefst op jezelf focust, is een mentor vinden, feedback vragen over je bedrijf, werken met samenwerkingen en een community vinden aan wie je hulp kan vragen wanneer dat nodig is, écht heel belangrijk", zegt Penny. 

Discipline 

"Werken voor jezelf betekent ook dat je je eigen werkstijl moet bepalen en vervolgens de discipline moet hebben om dat vast te houden. Het betekent ook dat je nee kunt zeggen en genoeg zelfvertrouwen hebt om een klant of project af te wijzen wat voor jou niet goed voelt. Je bent immers je eigen baas. Discipline is enorm belangrijk in deze branche."

Weet waar je aan begint 

Als laatste geeft Penny nog een andere belangrijk tip als je voor jezelf begint. "Het is belangrijk dat je goed doorhebt dat je je eigen bedrijf als freelancer leidt. Weet je dagtarief, weet waar je werkklussen vandaan komen, hoe je facturen maakt en dat je zaken als belastingaangifte vanaf nu zelf beheert."

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Legally Blonde