Jennifer Lawrence: ‘Castingdirectors hebben mij vaak uitgemaakt voor dikzak’

Jennifer Lawrence over de harde acteerwereld 'Casting directors hebben me zo vaak uitgemaakt voor dikzak.'

Lees ook

Jennifer Lawrence is een Oscar-winnende actrice, die van alle markten thuis is. Ze ging van de verlegen maar heldhaftige Ree in Winter’s bone, naar shape-shifter Mystique in X-Men en toen weer naar de levendige miljonair in Joy. Aan haar acteertalent ligt het niet, toch heeft de ster veel moeite gehad met haar carrière door haar gewicht.  

Fat-shaming

Lees ook: Jennifer Lopez (49) pronkt met curves in pikante jurk

Een succesvolle actrice heeft tegenwoordig meer nodig dan alleen acteertalent. De filmwereld is keihard en als actrice word je vaak afgerekend op je looks. “Als beginnende actrice sta je onder enorme druk. Alles wat je doet, ligt onder een vergrootglas. Casting directors hebben me zo vaak uitgemaakt voor ‘dikzak’, omdat ik niet, zoals veel andere actrices, het lijf heb van een jongetje van twaalf”, aldus Jennifer.

Jennifer vertelt dat ze door de kritiek paniekaanvallen, vliegangst en zelfs een vorm van smetvrees kreeg. “Ik twijfelde over alles en kon niet dealen met de negatieve dingen die mensen over me zeiden. Zodra je jezelf gaat googelen word je gek, ik voelde me zo waardeloos.”

Slecht voorbeeld

“Ik ben een vrouw die leeft in een wereld waar iedereen elkaar beoordeelt op uiterlijk. Er wordt me zo vaak vertelt hoe ik eruit moet zien, wat ik moet eten en hoe ik snel kan afvallen. Series als Modepolitie sporen jonge mensen aan om iedereen te beoordelen op basis van onzinnige dingen. Ze vinden het acceptabel om mensen lelijk of dik te noemen.”

Rolmodel

Voor haar rol als femme fatale in Red Sparrow, is Jennifer uiteindelijk begonnen aan een strikt dieet. Toch merkte ze al snel dat ze het om de verkeerde redenen deed en is er gelijk mee gestopt. “Ik zal mezelf nooit meer uithongeren voor een rol in een film. Ik wil niet dat meiden mij zien en denken: ‘Oh, ik wil op Katniss lijken, dus ik ga het avondeten overslaan’. Als je in de spiegel kijkt en je voelt je comfortabel met je gewicht, wat ga je dan doen? Elke dag hongerlijden om andere mensen gelukkig te maken? Dat is gewoon dom.”

Bron: Happy In Shape, Vogue US | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook