Deze foto-expositie is gemaakt door kinderen in vluchtelingenkamp Lesbos

Pak je even je agenda?

Deze foto-expositie is gemaakt door kinderen in vluchtelingenkamp Lesbos

Marie Claire tipt wat te doen, lezen en zien in juni.

Om in de gaten te houden

De Nederlandse fotografe Sevilay Maria startte het project 'Inside Light'. Met dit project gaf ze, samen met fotografen Oliver Zimmermann en Sebastian Gil Miranda, fotografieles aan kinderen in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Met een hek ertussen, want ze mochten het kamp zelf niet in. Door de kinderen opdracht te geven om door middel van fotografie mooie dingen in hun omgeving vast te leggen, creëerden ze hoop in een uitzichtloze situatie. "Natuurlijk is het ellendig, maar je kan wel zoeken naar een andere manier om ernaar te kijken. Hoop is enorm belangrijk.", aldus Sevilay Maria. Binnenkort is 'Inside Light' te bewonderen in het EYE filmmuseum in Amsterdam. Tijden en data worden hier nog bekendgemaakt.





Moco Museum x 'Banksy' van Iran

De expositie ICY & SOT – A Moment of Clarity in het Moco Museum is een echte aanrader. Het controversiële werk van de ‘Banksy van Iran’, dat in eigen land verboden is, zal niet onopgemerkt blijven. De expo zal samen met de vaste Banksy-collectie de wanden van Villa Alsberg op het Museumplein in Amsterdam sieren. Moco-founder Kim Logchies co-cureerde de expositie samen met influencer/ondernemer Anna Nooshin. De expositie is van 1 januari 2018 t/m 15 januari 2019 te bekijken.



Shotje cultuur


Drie weken lang hop je in Amsterdam van opera naar film en van live gaming naar theater, want het Holland Festival is voor de 71ste keer in town. Niet missen: de voorstelling Anna Karenina die in een jasje wordt gestoken van de jaren 70- en 80-radioshow, de video-installatie End credits van Oscarwinnaar en beeldend kunstenaar Steve McQueen, de dansvoorstelling Crowd van choreografe Gisèle Vienne en het concert Tribute to Blackstar, een eerbetoon aan David Bowie. 7 juni t/m 1 juli



De nieuwe Exorcist

Als de moeder van Annie Graham overlijdt, gebeuren er vreemde dingen in huize Graham. Oma komt nog regelmatig terug voor een bezoekje en Annie ontdekt langzaamaan de enge geheimen van haar familie. Op het Sundance Festival werd Hereditary uitgeroepen tot de beste horror lm sinds jaren en zelfs al gezien als de hedendaagse Exorcist. Toni Collette is – zoals altijd – briljant als Annie. Kippenvel gegarandeerd! Waarschuwing: Kijk. Niet. Alleen. Vanaf 14 juni in de bioscoop.



Dansen in het bos


Houdt je vriend meer van techno, maar dans jij lekkerder op hip hop en R&B? Dan zitten jullie bij Boothstock Festival op 9 juni in het Kralingse Bos in Rotterdam goed. Op vijf podia komen deze stijlen aan bod. Nieuw en oud Rotterdams dj-talent loodst je dansend door het bos. Uniek: dj-held Benny Rodrigues zal op ieder podium een set draaien.



Don't worry, he won't get far on foot

Met een pen tussen zijn trillende handen tekent John Callahan cynische cartoons over drank, God en gehandicapten. Op zijn 21ste is hij straalbezopen verlamd geraakt bij een verkeersongeluk en hij heeft een buddy nodig om zijn flessen tequila open te maken. Joaquin Phoenix speelt ’m overtuigend zielig en grappig in de nieuwste film van Gus van Sant. Een eikel met zelfmedelijden van wie je gaat houden, en aan het eind komt het een beetje goed. Vanaf 14 juni in de bioscoop.



Gangsterzusjes

Eindelijk is-ie daar: Ocean’s 8, met de all-female cast van onder anderen Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway en Sarah Paulson. Het zusje van Danny Ocean (George Clooney) blijkt al net zo’n meesterdief als haar broer en wil samen met haar gangsterzusters een ketting stelen tijdens het Met Gala in New York. Zou toch leuk zijn als haar broertje zijn gezicht ook nog even laat zien... Vanaf 21 juni in de bioscoop.



Alles voor de liefde


Moll (Jessie Buckley) woont op Jersey in een kleine gesloten gemeenschap met een vader die Alzheimer heeft en een starre en controlerende moeder die haar constant kleineert. Niet gek dus dat Moll valt voor Pascal (Johnny Flynn), een mysterieuze vreemdeling met een crimineel verleden. Er zijn alleen al zeven jonge meisjes vermoord en de politie ziet Pascal als hoofdverdachte. Hoe ver is Moll bereid te gaan om hem te beschermen? Beast is een spannende psychologische thriller. Vanaf 21 juni in de bioscoop



Van deze tijd


Taarten, lippenstiften, watermeloen, ijsjes en sandwiches: het werk van Wayne Thiebaud is belachelijk Instagram-geniek. En het bijzondere is dat de Amerikaanse schilder al 97 is en nog steeds nieuw werk maakt. Museum Voorlinden in Wassenaar geeft hem van 9 juni tot en met 16 september voor het eerst een welverdiend podium in Nederland. Hashtags in de aanslag! 



Kijkje in de kast


Op naar modestad Arnhem, want van 21 tot en met 24 juni laten ruim 130 jonge en gevestigde ontwerpers en winkeliers je in hun voorraadkasten snuffelen en shoppen. En dat betekent kleding, sieraden, tassen en samples voor leuke prijzen. Sla je slag!



Spannende weken


Van 6 tot en met 24 juni staan de boekwinkels in teken van de Spannende Boeken Weken. Bij ieder boek dat je koopt deze weken, krijg je Barst, de thriller van Boris O. Dittrich. Twee spannende aanraders:

1/ President vermist

Voormalig president Bill Clinton en bestsellerauteur James Patterson schreven samen een thriller over een Amerikaanse president die spoorloos verdwijnt. Denk Homeland meets Houdse of Cards. Mét gegarandeerd de beste inside information.

€ 20,00, (Nieuw Amsterdam)





2/ De val van Annika S.

Dit het eerste deel van een vijfluik van spannende romans waarvoor Annejet van der Zijl en haar man Jo Simons samenwerken. In dit eerste deel staat de Duitse politica Annika Schaefer centraal die naar de Nederlandse kust vlucht als haar verleden uitkomt. Maar ook daar heeft ze geen rust. De Van der Zijls bekende intensieve research maakt dit een verhaal met vele spannende lagen; op naar deel twee!

€19,99 (The House of Books) 
Meer info: spannendeboekenweken.nl

Lees ook: Dit zijn de 100 meest succesvolle vrouwelijke ondernemers van Nederland

Tekst: Jessica van Zanten l Beeld: Inside Light