Maddie Raedts: “Effectieve influencer marketing is gebaseerd op echte mensen met echte passies”

Bekijk ook de video van How I Do the Job hier!

Lees ook

Maddie Raedts is medeoprichter en Chief Creative van Influencer Marketing Agency (IMA). Ze staat aan de Forbes-lijst van meest succesvolle ondernemers onder de 30 en koppelt influencers aan bedrijven. Na acht jaar volle focus op IMA te richten, lanceert het team MOÅ, een op millennials gericht wodkamerk.

Wat doe je precies?
“Met medeoprichter Emilie Tabor en CEO Anneke Schogt leid ik bij IMA een jong, internationaal team dat toonaangevend is voor de manier waarop merken wereldwijd met in influencers samenwerken. Ik ben verantwoordelijk voor het adviseren van klanten en het bedenken van concepten en marketingstrategieën voor merken als Samsung, Tommy Hilfiger, Calvin Klein en Under Armour.”

Het hoofdkantoor van IMA aan de Prinsengracht in Amsterdam.

 

Jullie zijn begonnen met online modeplatform Fashiolista.com. Was dat een goeie leerschool?
“Zeker, bij Fashiolista kwamen we erachter hoe groot de kracht van influencers kan zijn. In no time hebben we het platform naar drie miljoen internationale gebruikers gebracht. We kregen steeds vaker de vraag van klanten of ze met ons influencernetwerk mochten werken, vanuit die behoefte is IMA geboren.”

Hoe vind je dé influencer waarmee je in Tokio jeans verkoop?
“Ervaring, expertise en data. Voor ons is de juiste match tussen influencer en merk onwijs belangrijk. We kijken naar factoren die veel verder gaan dan alleen het aantal volgers. Of ze in het verleden bijvoorbeeld weleens met concurrenten hebben gewerkt, of ze stabiel groeien, afffiniteit hebben met het merk en ga zo maar door.”

“Ik reis veel, ontmoet nieuwe mensen en wacht nooit af”

Hoeveel volgers heb je zelf?
“Bijna 3000 en met ons IMA-account zijn we onlangs de 15k gepasseerd. Maar persoonlijk ben ik niet op die manier met social media bezig.”

Belangrijkste leermoment?
“Ondernemen an sich. Ik reis veel, doe marktonderzoek, ontmoet mensen en leer over zakendoen in het buitenland. Ik heb het meest geleerd door keihard te werken en niet af te wachten.”

Ginny Ramkisoen van Vacature via Ginny en Maddie Raedts.

 

Staat jouw telefoon ooit uit?
“De afgelopen acht jaar, waarin we IMA hebben opgebouwd, heeft-ie nog nooit uitgestaan. Maar afgelopen januari ben ik drie maanden op ’n minisabbatical. Toen kon het.”

Hoeveel mensen werken er voor IMA?
“We hebben een snelgroeiend team van rond de zestig mensen. Daarnaast hebben we lokale consultants/partners in Dubai, New York, Buenos Aires, Madrid en Italië, en we zijn bezig met het openen van kantoren in Dubai en New York.”

Grootste succescampagne?
“Een van de meest succesvolle was voor YSL’s Beauté Black Opium parfum. Met een groep toonaangevende influencers maakten we een multimediacampagne, inclusief launch party en vipdiner. Het belangrijkste was alle earned media (extra content gedeeld door influencers omdat ze het zo’n mooie ervaring vonden).”

Hoe authentiek is een influencer die is ingehuurd door een bedrijf?
“Effectieve influencer marketing is gebaseerd op echte mensen met echte passies. Daarom is de juiste match tussen brand en influencer zo belangrijk. Verder geven we influencers veel creatieve vrijheid. Ze moeten doen wat bij hun stijl past, want dat is hoe ze hun publiek hebben opgebouwd.”

Belangrijkste lefmoment?
“IMA starten met een handvol mensen en als 23-jarige bij klanten als Ahold aankloppen om uit te leggen wat influencer marketing is.”

Is er ruimte voor nieuwe social media?
“Zeker. Kijk maar naar Azië daar gebruiken mensen gemiddeld twintig apps per dag.”

Wil je de volledige office tour? Bekijk de video hier

MOÅ wodka
Als echte ondernemers kon een eigen product niet uitblijven. Maddie Raedts en Emilie Tabor hebben nu ook naast een succesvol bedrijf een ‘op millennials gericht wodkamerk’ op de mark gebracht, MOÅ genaamd, een lichte, smaakvolle wodka, natuurlijk geïnfuseerd met kaffir, gember en bergamot. Hierbij werkt IMA samen met eeuwenoude distilleerderij Onder de Boompjes en watermerk Marie-Stella-Maris.

Raedts: “We zagen een kans binnen de wodka-industrie, aangezien er momenteel geen premium wodka op de markt is die aansluit bij de behoeften van millennials – bewust genieten en authenticiteit. Wodka wordt door deze doelgroep verkozen boven dranken bomvol kunstmatige stoffen of cocktails met een hoop suiker. Millennials zijn op zoek naar een drankje dat past bij hun bewuste manier van leven, zonder dat ze daarbij moeten inleveren op smaak of kwaliteit.”

Tekst: Saar Langkamp | Beeld: Myrthe Giesbers

Laatste nieuws

Zie ook