Zo overleef je sporten in de hitte

Sporten kan er nogal bij in schieten en geef toe: bootcampen in de hitte klinkt niet heel verleidelijk.

sporten hitte

Met de warme temperaturen van nu zitten we het liefst in de zon, steken we ’s avonds maar al te graag de barbecue aan en genieten we tot in de late uurtjes van de zwoele avonden. Sporten kan er nogal bij in schieten en geef toe: bootcampen in de hitte klinkt niet heel verleidelijk.

Openlucht

Maar wil je toch gaan (diehard) om enige balans te creëren tussen het genieten van de zomer en in shape blijven? Volg dan de onderstaande tips om het sporten in de warme openlucht te overleven.

Tips

1. Insmeren
Voor je de deur uitgaat, mag je niet vergeten de fles zonnebrand erbij te pakken en je hele lichaam in te smeren. Ook als je gaat sporten.

2. Ga niet op het heetst van de dag
Sporten in de volle zon is geen goed idee, dus kies momenten van de dag waarop het frisser is. Dit is dus vroeg in de ochtend of later op de avond.

2. Triatlonschema
Eigenlijk is dit het perfecte schema voor de warmere dagen. Warm jezelf op (voor zover je dat nog niet bent) door even hard te lopen, ga dan even fietsen en neem daarna een frisse duik in het zwembad om wat baantjes te trekken.

4. Zout eten
Door het vele zweten – vooral tijdens het sporten – kan je lichaam een zouttekort krijgen en leiden tot hitte-uitputting. Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen binnen te krijgen die rijk zijn aan kalium en natrium. Denk hierbij bijvoorbeeld aan olijven, nootjes of een bakje yoghurt met zaden en een banaan.

Maar het allerbelangrijkste...

Naast de bovenstaande tips is het natuurlijk zaak om genoeg te drinken. Neem een grote fles koud water mee: het zorgt er niet alleen voor dat je gehydrateerd blijft, het houdt je bovendien koel.

Maar het belangrijkste van alles: luister naar je lichaam. Als je je duf of duizelig voelt door het weer en het idee hebt dat sporten geen goed idee is, sla dan een keer over.

Lifestyle
  • Marie Claire
  • Morgan Sarkissian