doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

5 ingrediënten die je beter niet op je huid kunt aanbrengen in de herfst en winter

Wil je tijdens de koude maanden goed voor je huid zorgen? Vermijd dan deze ingrediënten. 
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
Ingrediënten huid

Koude temperaturen en regenbuien die altijd op het verkeerde moment komen: fall is here. We verruilden daarom weken geleden al onze zomergarderobe voor cozy sweaters en fluffy sokken, maar de seizoensverandering betekent ook dat het tijd is om je huidverzorging eens onder de loep te nemen.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Gevoelige huid

Onze huid krijgt in de herfst en winter heel wat te voortduren. De verandering in de lucht heeft een uitdrogend effect op onze huid en het feit dat we de thermostaat weer volop aanzetten helpt ook niet mee. Over de lange, warme douchebeurten die we nemen nog maar te zwijgen.

Dermatoloog Audrey Kunin legt aan Well and Good uit dat in het najaar een chemische reactie in de huid plaatsvindt, waarbij de pH-waarde van de huid wordt verstoord en de beschermende zuurmantel van de huid (deels) oplost. Lang verhaal kort: je huid kan minder hebben. De dermatoloog raadt daarom aan om de volgende producten niet op je huid te smeren tot de lente aanbreekt.

1. Toners met alcohol

Gebruik je weleens toners met alcohol? Laat die voorlopig dan even links liggen. De alcohol stript de huid en hierdoor wordt het gevoeligheidsproces van je gezicht juist versneld. Toners hoef je gelukkig niet af te zweren in de winter, maar ga dan voor een variant dat hyaluronzuur of niacinamide bevat. Dit zijn ingrediënten die de huidbarrière hydrateren en helpen herstellen.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_middle_article');

2. Kleimaskers

Klei mag dan wel een ontgiftende werking hebben, maar het heeft ook een vocht onttrekkende werking. Wanneer je huid al droog is door deze tijd van het jaar, zal een kleimasker je huid alleen maar verder uitdrogen en zorgen voor irritatie.

3. Retinoïden

Grote kans dat je nog nooit eerder van retinoïden (ook wel retinol) hebt gehoord. Een lang en ingewikkeld verhaal over wat dit precies is, zullen we je besparen. In dit scenario is het enkel belangrijk om te weten dat je crèmes met dit ingrediënt spaarzaam moet gebruiken. Wil je het toch producten met retinol gebruiken? Zorg er dan voor dat je gezicht helemaal droog is voordat je het aanbrengt. Retinoïden zorgen juist voor irritatie en droogheid wanneer het in aanraking komt met water.

4. Parfum en etherische oliën

Wanneer de zuurmantel van je huid (deels) is opgelost door het koude weer, wordt je huid veel gevoeliger en dan kunnen parfums en oliën zorgen voor irritatie. Dit komt mede doordat geuren en etherische oliën vaak vocht onttrekkende ingrediënten bevatten zoals alcohol en linalool.

5. Acneproducten

Als je puistjes of acne hebt en je wilt hier graag wat tegen doen, dan snappen we dat je hiervoor speciale producten wilt gebruiken. We willen niemand dan ook opdragen om hiermee te stoppen, maar het is goed om te weten dat juist deze crèmes een uitdrogende werking hebben. Eigenlijk is dat ook niet zo gek, want de ingrediënten in de producten zuigen de olie uit de poriën waardoor puistjes en acne kunnen verminderen. Sta je open voor een alternatief voor je acnecrème? Probeer dan een zalf met azelinezuur, wat een alternatief is dat minder agressief te werk gaat.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');