‘Een warm bad zou wonderen doen tegen een depressie’

Onderzoek toont aan dat een bad effectief is voor je mentale gezondheid.

Niets is zo lekker als een warm bad na een lange dag. Dit is het ultieme moment om even te relaxen en tot jezelf te komen. Maar, volgens onderzoekers aan de universiteit van Freiburg in Duitsland, blijkt dat het warme water meer voordelen heeft dan je zult denken. Het helpt namelijk beter tegen depressie dan een uur zweten in de sportschool.

Minder depressief

Depressie is erg complex en vereist uiteraard meer dan zo’n simpele bezigheid als even in bad liggen. De tijd die je in bad doorbrengt, zal je depressie niet wegnemen. Een nieuwe studie toont aan dat het wel depressieve gevoelens doet verminderen.

Onderzoek

Het doel van de studie was om te kijken wat depressieve gevoelens meer zou verhelpen; een warm bad of lichamelijke oefeningen. Vijfenveertig mensen die lijden aan depressie werden onderverdeeld in twee groepen. De eerste groep moest elke dag een half uur badderen in een temperatuur van 40 graden Celsius. De tweede groep moest twee keer per week vijfenveertig minuten aerobic oefeningen doen. Dit moesten de kandidaten acht weken lang volhouden.

Wat bleek? De proefpersonen die elke dag een warm bad namen, scoorden gemiddeld zes punten lager op de depressieschaal dan toen het onderzoek begon. De groep die regelmatig sportte, scoorde slechts drie punten lager.

Wonderlijk effect

De onderzoekers vermoeden dat het wonderlijke effect van een warm bad te maken heeft met je slaap-waakritme. Dit ritme regelt je lichaamstemperatuur die zo het functioneren van je organen beïnvloedt. Mensen die lijden aan depressie hebben vaak een verstoord of vertraagd ritme. Door regelmatig hun lichaamstemperatuur te verhogen, verbeterden zij het ritme waardoor depressieve symptomen verminderden.

Bron: HLN | Beeld: Bruce Mars

Laatste nieuws