Science says: het leven van alledag heeft invloed op je dromen

Je dromen komen voort uit wat je overdag meemaakt...

Heb jij ook weleens dromen waarvan je denkt: “Waar komen die in hemelsnaam vandaan? Wat betekent dit?” Uit een nieuw onderzoek blijkt nu dat je dromen wel degelijk voortkomen uit wat je die dag hebt meegemaakt.

Wetenschap

De dromenwereld houdt niet alleen ons, maar ook de wetenschap flink bezig. Sommigen denken dat je droom een metafoor is voor iets dat je onderbewustzijn je wil vertellen. Anderen denken juist dat je brein de heftige gebeurtenissen uit je leven verwerkt, en dat dat zich uit in een droom. Met dit nieuwe onderzoek is de wetenschap weer een stapje dichterbij de vraag: waar komen je dromen vandaan?

Onderzoek

In dit nieuwe onderzoek hebben wetenschappers 24.000 dromen geanalyseerd. Deze waren door de dromers zelf opgeschreven en in een computersysteem geplaatst. Dit computersysteem kon deze scannen op gelijkenissen. De onderzoekers keken onder andere naar personen die in de dromen voorkwamen, emoties die genoemd werden en sociale interacties. Op deze manier konden zij de samenhang tussen deze drie factoren in de dromen en in de gebeurtenissen overdag analyseren.

Gebeurtenissen overdag

En dat leverde de volgende conclusie op: dromen komen voort uit wat je de dag ervoor hebt meegemaakt. De onderzoekers denken dat ons brein op deze manier de emoties en gebeurtenissen van die dag verwerkt. Zo legt Alessandro Fogli van de Italiaanse Roma Tre Universiteit uit: “De meeste dromen houden verband met wat in het dagelijkse leven gebeurt. Het leven van alledag heeft invloed op je dromen en vice versa.”

Onthouden

Dat klinkt allemaal best logisch. Toch is het niet altijd makkelijk om je dromen te onthouden. Tip: schrijf als je wakker wordt direct je dromen op. Misschien iets minder goed voor je nachtrust, maar het is wel interessant om de volgende dag je droom nog eens na te lezen. En kijk dan eens of je overeenkomsten met gebeurtenissen of emoties uit de dag ervoor ziet.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Kinga Cichewicz

Laatste nieuws