TEDxAmsterdamWomen komt eraan

Enne, Marie Claire mag maar liefst 10 tickets weggeven.

TEDxAmsterdamWomen komt eraan

Op 2 december vindt de allereerste 100% digitale editie van TEDxAmsterdamWomen plaats. Thema: 'the courage to connect'. Marie Claire mag 10 tickets weggeven!

3 vragen aan spreker Roxanne Hehakaija

1. Jij verbindt mensen door middel van voetbal. Vertel.
"De bal is mijn instrument; het is mijn Google Translate, mijn paspoort en mijn sleutel om verschillende werelden binnen te komen. Daar ben ik achter gekomen nadat ik door een zware knieblessure gedwongen werd om te stoppen met topsport. Op dat moment ontdekte ik dat ik de bal kan gebruiken om andere mensen te laten scoren, op het veld, maar vooral daarbuiten. Daarom heb ik Favela Street opgericht."

2. En toen werd je persoonlijke passie een stichting. Hoe ging dat?
"
Op mijn 18de, in 2003, stapte ik voor het eerst een achterstandsbuurt (favela) in Rio de Janeiro binnen. Dat zette mijn complete leven en kijk op de wereld op zijn kop. Favela Street begon ruim tien jaar later, in 2014, in Brazilië als een ontwikkelingsprogramma om jongeren die opgroeien in achterstandsbuurten door middel van sport meer perspectief te bieden. Door de jaren heen is Favela Street gegroeid met projecten in Haïti, Lesbos (Griekenland), Nederland, Curaçao en sinds kort ook in Soedan. Inmiddels hebben we een bewezen methodiek ontwikkeld en kunnen we de persoonlijke groei van onze deelnemers tot in detail meten en zien hoeveel invloed hun ontwikkeling heeft op hun community. Daarmee lopen we in de NGO wereld voorop. Dit werk geeft me ontzettend veel blijdschap. Ik leer elke dag meer van de mensen en culturen waarmee ik mag werken. Ik zie mezelf meer als sociaal ondernemer dan als directeur van mijn eigen stichting. Alles wat ik in mijn leven doe vloeit terug naar Favela Street, de lezingen en presentaties die ik mag geven, en waar ik kan zet ik mijn nationale en internationale netwerk in voor de jongeren in Favela Street."

3. Op het TEDx-podium krijg je zeven minuten. Wat zijn jouw gouden tips voor een goede talk?
"Allereerste een goede sparringpartner. In mijn coach Bonnie Williams vind ik iemand die mij kritisch ondervraagt en telkens uitdaagt om een niveau hoger te halen. Ook humor vind ik heel belangrijk: je publiek moet kunnen lachen. Lachen is de taal van de ziel en met humor kun je een serieuze boodschap goed laten landen. Als laatste: wees als Pippi Langkous, 'ook al heb je het misschien nog nooit gedaan, denk vooral dat je het wel kunt.'"

Een tipje van de rest van de line-up:

Nadya van der Sluis, winnares van de Talent Night, vertelt op het mainstage over bipolariteit. "Persoonlijkheidsstoornissen blijven vaak onbesproken, terwijl zoveel mensen ermee te maken hebben: de verbinding aangaan en er open over praten zou zoveel goed doen!"

Angela Maas is cardioloog gespecialiseerd in het vrouwenhart en VN Vrouwen- vertegenwoordiger voor Nederland. Zij zal het hebben over de belangrijke rol van vrouwen in onze gezondheidszorg.

Ferry Zandvliet overleefde de terroristische aanslag op Bataclan in Parijs. Hij zocht later contact met de vader van een van de daders en kwam er sterker uit – hear for yourself.

• Host van de avond is Nadia Moussaid, die je misschien kent van het VPRO-programma Mondo.

Tickets winnen?

Vul vóór woensdag 2 december 2020 onderstaand formulier in. De winnaars ontvangen een persoonlijk bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd en de prijs is niet inwisselbaar voor geld of voor andere goederen of diensten. Mocht Marie Claire geen antwoord na berichtgeving ontvangen van de winnaars, dan vervalt de prijs.

De livestream wordt op woensdag 2 december uitgezonden vanuit Theater Amsterdam. Niet gewonnen, maar wil je er wel bij zijn? Tickets zijn verkrijgbaar op 'deze site'.

Lifestyle
  • Saar Langkamp
  • Roxanne Hehakaija