Strengere coronamaatregelen lijken nabij: ‘dit kun je verwachten’

Vanavond om 19.00 uur houdt premier Rutte een toespraak vanuit het Torentje.

Het aantal coronabesmettingen neemt in rap tempo toe. Zondagmiddag kwamen premier Rutte, minister De Jonge van Volksgezondheid en andere betrokken bewindslieden dan ook samen voor een extra ingelast Catshuisberaad. Ook maandagochtend om 09.00 uur komt het kabinet bijeen voor een crisisberaad over de strengere coronamaatregelen. Volgens NOS houdt Rutte vanavond om 19.00 uur een toespraak vanuit het Torentje.

Winkels dicht

Het is nog niet duidelijk wat deze strengere coronamaatregelen precies gaan inhouden, maar alles wijst er volgens Albert Bos, politiek verslaggever van NOS, op dat niet-essentiële winkels een tijdje dicht moeten. Ook lijkt het erop dat ‘plekken waar mensen samenkomen en bewegen’, zoals musea, theaters en pretparken weer hun deuren moeten gaan sluiten.

Scholen

Ook het sluiten van de schooldeuren is een punt dat ter discussie blijft staan. Eerder werd er gesproken over het verlengen van de kerstvakantie, maar daar leek Rutte niet zo’n fan van te zijn. De verwachting is dat de premier en minister De Jonge vandaag de knoop doorhakken over het al dan niet sluiten van de scholen.

Extra crisisberaad

Het is opmerkelijk dat er een extra crisisberaad is ingelast. “Normaal gesproken is het crisisberaad op dinsdag, voorafgaand aan de coronapersconferentie”, zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp van NOS. “Het is duidelijk dat de tijd nu dringt en dat ze geen tijd willen verliezen.” Het lijkt er volgens Haagse bronnen sterk op dat onze oosterburen het Nederlandse kabinet wel een duwtje in de rug hebben gegeven. Bondskanselier Merkel kondigde gisteren een strenge lockdown aan voor Duitsland, die vanaf woensdag ingaat en geldt tot 10 januari. Hierbij moeten – naast de horeca, die al dicht was – ook de niet-essentiële winkels, kappers en scholen hun deuren sluiten.

Bron: NOS, Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws