Dit is hoe en wanneer je probiotica neemt als je antibiotica slikt

Welk probioticum kies je en wanneer neem je dit precies?

Hoewel je lichaam met gezonde, en vezelrijke voeding over het algemeen prima in staat is om zelf haar darmflora te herstellen na een antibioticakuur, kiezen veel mensen voor een probiotica supplement. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten probioticia verkrijgbaar. Welk probioticum kies je en wanneer neem je dit precies? We zochten het voor je uit.

Dit neem je in met antibiotica

Meestal duurt een antibioticakuur vijf tot zeven dagen, maar het kan ook langer duren. In deze tijd kun je een probioticum in de vorm van Saccharomyces boulardii nemen.

Saccharomyces boulardii is een gist die het slijmvlies van de darmen beschermt en op deze manier meehelpt om de darmen gezond en de darmwand intact te houden. Ook gaat de gist slechte bacteriën in de darmen tegen, wat kan helpen om diarree en maag-darmklachten te voorkomen.

Het beste kies je een supplement dat 5 miljard CFU's per capsule bevat. CFU’s zijn een maat voor de sterkte van het probioticum. In principe neem je Saccharomyces boulardii tijdens je antibioticakuur in, maar kijk vooral op de verpakking voor de gebruiksaanwijzing van jouw supplement. Doordat het een gistsoort is, wordt deze niet aangetast door de antibiotica.

Je neemt deze gist gedurende de hele antibioticakuur in en daarna nog enkele weken.

Dit neem je een aantal uur na de antibiotica 

De beste tijd om een probioticum met gunstige darmbacteriën in te nemen is een aantal uur na het innemen van de antibiotica. De levende bacteriën in het probioticum blijven in dat geval beter intact dan wanneer je het probioticum direct met de antibiotica inneemt. Kijk ook vooral op de verpakking om te zien wat het advies is.

Als je twee keer per dag een antibioticum neemt – bijvoorbeeld 's ochtends rondom het ontbijt en 's avonds rondom het avondeten – dan kun je voor de lunch of voor het slapengaan het probioticum nemen. Als je drie keer per dag een antibioticum gebruikt, dan kun je het probioticum het beste voor het slapengaan innemen.

Wat voor probioticum neem je?

Je darmflora bestaat uit meer dan vijfhonderd verschillende soorten micro-organismen, waaronder vele soorten gunstige bacteriën. Om die reden kies je het beste een probioticum dat meerdere bacteriestammen bevat.

Denk bij verschillende bacteriestammen aan diverse soorten Lactobaccillus, Bifidobacterium en Strep. Thermophilus. Zo is van de Lactobacillus rhamnosus GG-stam bekend dat deze het risico op diarree door antibiotica vermindert.

Let ook op of het probioticum van je keuze ten minste 100 miljard CFU's bevat. Net als met Saccharomyces boulardii neem je deze probiotica gedurende de gehele antibioticakuur en daarna nog enkele weken.

Ook gefermenteerde producten waarin levende bacteriën zitten die eveneens levend het maagdarmkanaal bereiken, kunnen helpen om je darmflora weer op te bouwen. Voorbeelden van deze producten zijn sommige soorten yoghurt, hüttenkäse, kefir, rauwe zuurkool en tempeh. Neem deze voedingsmiddelen dus vooral op in je eetpatroon als je je darmen wilt ondersteunen.

Waarschuwing

Niet elk probioticum is geschikt voor iedereen. Soms moet je even zoeken voordat je het juiste probioticum hebt gevonden. Dit zijn enkele signalen dat een probioticum misschien niet goed is voor jou:

– Obstipatie die verdwijnt als je het probioticum niet neemt

– Een opgeblazen gevoel na het nemen van het probioticum

– Diarree die verdwijnt als je het probioticum niet neemt

Vraag advies van een arts of een andere gezondheidsprofessional om je te helpen het juiste probioticum te vinden.

Andere redenen waarom een probioticum misschien niet goed is voor jou, zijn bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO), een onderdrukte immuunsysteem en Candida. Als je één of meerdere van deze aandoeningen hebt, dan kan een probioticum je symptomen mogelijk verergeren.

Bron: Annemiek – Nutribites | Beeld: iStock

Laatste nieuws