Weet jij nog steeds niet wat je morgen op tafel moet zetten tijdens Kerstmis? Marie Claire's Saar schiet te hulp met een vijf snelle en fijne borrelhapjes.
4 minuten: homemade hummus
Dit heb je nodig: blik kikkererwten à 200 gram, 1 uitgeperst teentje knoflook, sap van ca. 1 citroen, olijfolie, ca. 2 eetlepels tahin (sesampasta), peper, zout, paar takjes gehakte bladpeterselie
Laat de kikkererwten uitlekken en pureer ze in de keukenmachine. Doe de knoflook, tahin, de helft van het citroensap, een scheut olijfolie en wat peper en zout erbij. Laat de keukenmachien draaien tot alles goed gemengd is. Proef en voeg naar smaak nog wat citroensap, peper, zout en/of olijfolie toe (wat extra olie maakt je hummus smeuïger). Bestrooi met de peterselie. Lekker met reepjes bleekselderij, worteltjes, kleine tomaatjes en pitabrood.
5 minuten: snelle bruschetta
Dit heb je nodig: 1 ciabatta of grof boerenbrood in plakken van een centimeter dik, 250 gram rijpe romatomaten, paar blaadjes basilicum, 3 eetlepels goede olijfolie, peper en zoutvlokken
Was en snijd de tomaten in grove stukken en maal ze kort in de keukenmachine. Snijd de basilicum in reepjes. Rooster de broodjes en beleg ze royaal met tomaat. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met peper, zoutvlokken en basilicum.
6 minuten: tartaar van tonijn
Dit heb je nodig: 200 gram verse tonijn, 1 lente-uitje in dunne ringetjes, ca. 2 eetlepels Japanse sojasaus, ca. 3 eetlepels mayonaise, 1 theelepel wasabi, wat sesamzaadjes, bakje wakame zeewiersalade, 4 kleine glaasjes
Snijd de tonijn met een scherp mes in heel kleine blokjes en maak ze aan met de sojasaus. Rooster de sesamzaadjes lichtbruin en roer de wasabi door de mayonaise. Schep een laagje zeewiersalade in de glaasjes en schep de tonijntartaar erop. Aftoppen met een toefje wasabimayonaise, sesamzaadjes en ringetjes bosui.
28 minuten: spinazie-fetataartjes
Dit heb je nodig voor 16 stuks: 1 gesnipperde ui, teentje gehakte knoflook, olijfolie, 1 rol filodeeg, 25 g gesmolten boter, 400 g verse, gewassen spinazie, 6 eieren, 150 ml room, 200 g verkruimelde feta, geroosterde pijnboompitten, muffinbakblik
Verwarm de oven op 190 graden en fruit de ui zacht in wat olie. Leg vier vellen filodeeg iets overlappend op elkaar. Bestrijk ze met gesmolten boter en leg er nog vier vellen op. Herhaal dit zodat je drie lagen krijgt en snijd het geheel in 16 vierkantjes. Duw de vierkantjes in de holten van een ingevet muffinblik. Doe de spinazie in de pan bij de ui, dek af en laat de spinazie op matig vuur slinken. Giet het vocht af. Klop de eieren met de room en zout en peper en roer er het spinaziemengsel en de feta door. Verdeel het kaas-spinaziemengsel over de filobakjes en bak ze 20 minuten in de oven, tot de bovenkant is gestold. Bestrooi met pijnboompitten.
30 minuten: soepje voor bij de glüwein
Dit heb je nodig: 1 kleine biologische pompoen, 1 winterpeen, 1 grote ui, 1 teentje knoflook, 3 stengels bleekselderij voor door de soep en 1 voor de garnering, 1 theelepel komijnzaad, stuk gemberwortel van 2 centimeter, 3 groentebouillonblokjes, ca. 1,2 liter water, versgemalen zwarte peper, 2 eetlepels milde olijfolie, 4 mooie, rechte glazen
Was de pompoen, snijd hem in grove stukken en haal de zaden eruit. Schil winterpeen, ui, gember en knoflook en was en schil de buitenkant van de bleekselderijstengels. Snijd alles in grove stukken. Zet een pan op middelhoog vuur en laat hierin de olie heet worden. Bak de peen, ui, knoflook, gember, bleekselderij, komijnzaadjes 5 minuten en voeg daarna de pompoenstukken toe. Giet het water erbij en roer de bouillonblokjes en wat peper erdoor. Breng aan de kook en laat de groente in ongeveer 20 minuten gaar worden. Snijd intussen voor de garnering de laatste bleekselderij in smalle stengels die een paar centimeter boven je glazen uitsteken. Even met de staafmixer door de soep en serveren in mooie glazen met een paar sprietjes bleekselderij.
En nu op naar een smart & amazing kerst. Proost!