Bijna niemand vindt een sollicitatiegesprek leuk, maar het hoort er nu eenmaal bij dus je kunt er maar beter het beste van maken. Je moet je potentiële toekomstige werknemer ervan zien te overtuigen dat jij de geschikte persoon bent. En dat kun je, maar het gaat gepaard met de nodige zenuwen. Met deze tips bereid jij je het beste voor en begin je met alleen wat gezonde spanning het gesprek!
Zo'n foto moet je bij jouw sollicitatiebrief voegen voor meer succes >
1/ Doe wat research
Waar staat het bedrijf voor, wat is hun missie en hoe zijn ze gepositioneerd binnen de markt? Pluis het tot op de bodem uit en kom alles te weten, zodat je voor geen enkele verrassing komt te staan. Geen vraag over de business die jij niet kunt beantwoorden! NB: met researchen bedoelen we overigens ook dat je goed moet uitzoeken waar het bedrijf precies zit en hoeveel tijd je nodig hebt om er te komen. Houd rekening met de reistijd en files, je wilt immers een goede eerste indruk maken – en niet bezweet en buiten adem aankomen omdat je te laat was vertrokken.
2/ Ga op tijd naar bed
Je kunt nog zo goed je research hebben gedaan, als jij niet voldoende slaap hebt gehad zit de kans erin dat je een totale black-out krijgt terwijl je bij je sollicitatiegesprek zit. Misschien dat je lastig in slaap komt door de zenuwen. Ga ook dán op tijd in bed liggen en doe er alles aan om toch in slaap te vallen. Werkt het voor jou om een kleine work-out te doen? Doe het. Slaap jij als een roosje door groene thee? Drink het.
3/ Bereid je voor op degene die tegenover je zit
Vaak heb je voorafgaand aan het gesprek al contact gehad met de persoon met wie jij je sollicitatiegesprek hebt. Zoek diegene dan ook op via LinkedIn. Zo kom je er niet alleen achter hoe hij of zij eruit ziet, maar kom je ook meer te weten over zijn of haar functie en achtergrond.
4/ Ken je sterke punten
Hier gaan ze je hoe dan ook naar vragen, dus wees voorbereid. Zorg ervoor dat je niet met standaardantwoorden komt, maar denk eens wat verder. Benoem vooral ook wat minpunten van jezelf, maar weerleg ze ook. Je sterke punten moeten immers beter blijven hangen dan de dingen waar je minder goed in bent.
Zo ontstressen succesvolle mensen in het weekend >
Bron: Lifehack | Beeld: iStock