Science says: als je van slechte films houdt ben je intelligent

Stiekem wist je dat natuurlijk al lang.

Houd jij van hersenloze films met slechte acteerprestaties? Dan heb je absoluut geen slechte smaak én je bent ook niet dom – eerder het tegenovergestelde, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Onder ‘slechte’ films vallen volgens het onderzoek low budget films die niet goed in elkaar zitten en slechte acteurs hebben. Ook films met veel naakt behoren volgens de wetenschappers tot deze categorie.

De onderzoekers keken naar het type mensen dat graag naar dit soort films kijkt én waarom. Uit de studie bleek dat een groot deel van de mensen die naar ‘slechte’ films keek intelligent was. Het slimme publiek keek vaak op een ironische wijze naar de films. Immers: een film met waardeloze acteurs kan zó slecht zijn, dat het eigenlijk gewoon weer grappig is.

Daarnaast spraken de films een intelligent publiek aan doordat ze anders zijn dan mainstream films. Door een beperkt budget hebben de makers minder geld om het plot (de verhaallijn) goed te ontwikkelen, waardoor een film anders dan een grote Hollywoodfilm is – die volgen namelijk allemaal een vergelijkbare verhaalstructuur. Dat maakte de beroerde films onvoorspelbaar en dus leuk voor de kijkers.

Je hoeft je voortaan niet meer te schamen, dus.

Waarom we altijd huilen tijdens films >

Beeld: Getty Images

Laatste nieuws