Mensen die er geen last van hebben, kunnen zich er weinig bij voorstellen. Maar degenen die met wagenziekte moeten dealen, worden al misselijk bij het idee van in de auto stappen. Ooit afgevraagd wie of wat je de schuld kunt geven als je vaak wagenziek bent? Geloof het of niet: het is niet de bestuurder, het zijn je hersenen.
Vergiftigd
Je brein raakt in de war door de verschillende signalen van je lichaam. Het denkt dat het vergiftigd wordt en wil de gifstoffen uit het lichaam werken. Normaal gesproken combineren je hersenen alle prikkels die door je zintuigen worden opgevangen; in een bewegend voertuig verplaats je je maar tegelijkertijd ook weer niet – je zit immers stil – waardoor lichaam en mind in de war raken.
Zo legt Dr. Dean Burnett van Cardiff University uit in zijn boek ‘Idiot Brain: what your head is really up to’: “Je hersenen denken dat ze vergiftigd worden. Ze weten niet wat ze moeten doen, dus geven ze als signaal aan je lichaam dat het dan maar ziek moet worden. Gewoon voor de zekerheid.” Hij vertelt dat je brein constant in de war is; daardoor ben je dus de hele rit wagenziek.
Het tijdstip waarop je 's nachts wakker wordt zegt iets over je (mentale) gezondheid >
En zoals je misschien weet, maakt lezen het alleen maar erger. Hoe dat komt? Je ogen zijn gefocust op hetgeen dat je leest, waardoor het lijkt alsof je niet beweegt. Maar als de auto over een drempel gaat of van snelheid of richting verandert, raakt je brein extra in de war omdat je zintuigen niet matchen.
Waarom de één meer last heeft van wagenziekte dan de ander, is nog niet ontdekt. Heb jij er wel eens last van?
Beeld: iStock