3 x overschatte bezienswaardigheden in Berlijn en de alternatieven

Gaat dat zien in Berlijn!

Als je een trip naar Berlijn op de planning hebt staan, is het logisch dat je de toeristische trekpleisters wil bezoeken. Er zijn echter wat ‘mustdo’s’ die nogal overschat worden en die je beter kunt skippen, als we Waytostay mogen geloven. De website zet er een aantal op een rij én komt met fijne alternatieven:

1/ Vlooienmarktmenigtes bij het Mauerpark en het Boxhagenerplein

Vlooienmarkten zijn helemaal ‘je van het’ in Berlijn, met twee van de grootste in het Mauerpark en op het Boxhagener plein. Oorspronkelijk opgezet voor de plaatselijke bevolking om 2dehands goederen te verhandelen, zijn deze drukbezochte openlucht-beurzen – zowel voor toeristen als de lokale inwoners – uitgegroeid tot dé plek om koopjes te vinden. Door hun bekendheid en een teveel aan mensen hebben zij echter een hoop van hun vroegere charme verloren, waardoor ze qua aanbod en atmosfeer niet meer heel speciaal zijn.

In plaats daarvan: ervaar de charmante Neukölln Markt – lekker, lokaal en (di)vers

In plaats van je al worstelend door de menigten te wringen, adviseren we de mede-toeristen achter je te laten door een uitstapje te maken naar de Nowkölln markt. Als je op zoek bent naar een gevarieerd assortiment aan creatieve en ambachtelijke producten, in een gemoedelijke en ontspannen sfeer, dan is deze markt een plek naar je hart. Volgens Sharons Mertins van Spotted by Locals is deze kleine markt nog voldoende overzichtelijk en lokaal genoeg om pardoes je buurman- of buurvrouw tegen het lijf te lopen, terwijl hij/zij zelfgemaakte chocolade-cake en koffie verkoopt. Genesteld in het midden van het hippe, arty Neukölln, kun je van deze markt onmogelijk met lege handen thuiskomen.

2/ Kiekjes maken vanuit de nok van de televisietoren

De befaamde televisietoren in Berlijn is misschien wel het meest iconische staaltje architectuur van Duitsland’s hoofdstad. Met zijn duizelingwekkende hoogte van 368 meter, zie je deze letterlijk en figuurlijke piek niet zo gauw over het hoofd. Een hoop toeristen wagen zich met camera en al op het speciaal geconstrueerde uitkijkplatform, om van het adembenemende uitzicht over de stad te genieten, en dit voor later vast te leggen. De allure van de Fernsehturm valt niet te ontkennen, maar als je op zoek bent naar het ultieme plaatje van Berlijns skyline, dan mag juist deze magnifieke televisietoren daar niet op ontbreken!

In plaats daarvan: bekijk Berlijn vanaf het imposante Reichstag monument

Neem je niet ook liever een foto vanaf het dak van het Duitse parlementsgebouw, na de ontzagwekkende Rijksdag te hebben bezocht? Observeer Berlijn vanaf deze uitzonderlijke glazen koepel, en vang een glimp op van de fantastische stadshorizon. De enigszins controversiële koepel – omdat het qua stijl zo’n sterk contrast vormt met het onderliggende parlement – is op zichzelf een heuse attractie en blikvanger. De reis-blogger Rick Steves merkt scherp op dat voor Duitse burgers niet het uitzicht, maar eerder het inzicht het zwaarste telt, waar zij over de schouders van hun wetgevers kunnen meekijken naar de bestuurlijke besluitvorming. Of je nou meer wilt leren over het turbulente, politieke verleden van dit intrigerende gebouw, of simpelweg getuige wilt zijn van fenomenale panorama’s, een bezoek aan de Reichstag zal je absoluut niet teleurstellen.

3/ Een drukte van jewelste in de parken van Berlijn

Berlijn is een prachtige stad voor een ieder die zijn horizon wil verbreden en een grote schat aan historie en cultuur wil ontdekken. Echter, na een lange dag Berlijn te hebben verkend, wil je graag relaxen op een rustige plek. Hiervoor heb je een groot aantal parken in centraal Berlijn tot je beschikking. Maar je zult hier nog altijd je medetoerist tegenkomen of als je pech hebt een luidruchtige vriendengroep die net een vrijgezellenfeestje vieren.

In plaats daarvan: op je gemak ontspannen in het groene Tempelhof Feld

Wil je liever niemand tegenkomen en echt in alle rust genieten, volg dan de tip van Ivo Gretener, een local en vertrouwde Waytostay eigenaar. Hij raadt aan om met de fiets naar het uitgestrekte Tempelhofer Feld te rijden. Dit voormalige vliegveld is getransformeerd tot een prachtig en wijds park waar je heerlijk kunt ontspannen met een boek of van een picknick kunt genieten zonder het toeristische gezoem van de binnenstad. Wat je persoonlijke voorkeur ook heeft, in het Tempelhofer Feld heb je geheid een fijne tijd.

Locals verklappen wat je móet doen als je in Berlijn bent >

Bron: Waytostay | Beeld: iStock

Laatste nieuws