Jouw koffieverslaving is dus héél goed voor je

Goed nieuws voor de koffieleuten! Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat jouw koffieverslaving helemaal niet zo slecht voor je is.

Lees ook

Hállo Starbucks!

Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons! Een onafhankelijk panel van wetenschappers heeft onlangs een voorstel ingediend om dieetvoorschriften aan te passen, aldus Bloomberg. Cafeïne was nog niet eerder besproken door The Dietary Guidelines Advisory Committee, maar het comité heeft dit jaar de tijd genomen om de gezondheidsvoordelen van je bakkie pleur te onderzoeken.

Uit het onderzoek komt naar voren dat er een sterk bewijs is dat het drinken van een gemiddelde hoeveelheid koffie op een dag (3-5 kopjes, of maximaal 400 milligram cafeïne) je gezondheid niet zal belemmeren. Sterker nog: het panel beweert dat koffie het risico op diabetes type 2, hartziekten en Parkinson kan verminderen. “Moderate coffee consumption can be incorporated into a healthy dietary pattern, along with other healthful behaviors,” aldus de schrijver van het rapport.

Commissie lid Tom Brenna wil benadrukken dat koffie zeker geen geneesmiddel is tegen ernstige ziektes, maar dat er ook zeker geen bewijs is voor verhoogde risico’s.

Helaas is er ook minder goed nieuws voor frappuccino en latte lovers onder ons, want de gezondheidsvoordelen gelden niet voor deze drankjes. Het best kun je je koffie helemaal zwart drinken, want toegevoegde suikers, creamer en melk zorgen voor extra calorieën. Kunstmatige zoetstoffen vond het panel een dubieuze zaak, omdat deze ‘lijken veilig te zijn’ zolang je er niet te veel van gebruikt. Ook energydrankjes met een hoog cafeïnegehalte – vooral als ze gemixt zijn met alcohol – worden niet aangeraden.

Het is natuurlijk niet aan te raden om ineens liters koffie te gaan schenken, maar het is wel fijn om te horen dat het dus echt niet zó slecht is als je wellicht dacht. Dus volgende keer dat je collega’s weer iets roepen over jouw cafeïneverslaving, weet je dat jij je helemaal nergens zorgen om hoeft te maken!

De wetenschap kwam er ook achter dat liefhebbers van zwarte koffie een duistere persoonlijkheid hebben! >

Laatste nieuws

Zie ook