12 minuten in de sportschool is dus meer dan genoeg

Geen zin om uren in de sportschool te staan, maar toch resultaten willen zien? Dan is dít de work-out voor jou! Aan 12 minuten per dag heb je genoeg!

12 minuten in de sportschool is dus meer dan genoeg

Ready, Set, GO!

Wie kent het niet: de struggle om jezelf ertoe te zetten om te gaan sporten? En als je kunt kiezen tussen een uurtje Netflixen of een uurtje op de loopband in de sportschool is de keuze vaak snel gemaakt. Maar wat nou als je maar 12 minuten hoeft te sporten om gewéldige resultaten te krijgen?

Bij recent onderzoek in Denemarken deden onderzoekers nieuwe ontdekkingen over een van de meest intense interval work-outs: de 10-20-30 training. De methode, die bij elke vorm van cardio kan worden toegepast (hardlopen, fietsen, roeien…), begint met een ‘comfortabel’ deel van 30 seconden, de volgende 20 seconden verhoog je je tempo en in de laatste 10 seconden geef je alles. Dit herhaal je in totaal vijf keer en na de vijf minuten geef je je hartslag de tijd om te herstellen door twee minuten rustig aan te lopen of écht even niets te doen. Hierna herhaal je het vijf-minuten-traject, waardoor je uitkomt op een work-out van twaalf minuten.

De onderzoekers testten de trainingsmethode bij 132 hardlopers, die hun normale routine twee keer per week (acht weken lang) inwisselden voor de 10-20-30 methode. De resultaten vergeleken ze met een controlegroep van 28 hardlopers die hun normale routines bleven volhouden. Bij de start van het onderzoek liepen de hardlopers 5 kilometer om later te kunnen checken hoe hun tijden zouden verbeteren. Na acht weken was het enige nadeel dat de 132 hardlopers wekelijks minder kilometers hadden afgelegd. De voordelen? De meesten hadden een lagere bloeddruk én ze renden hun 5 kilometer gemiddeld 38 seconden sneller. Conclusie: 12 minuten per dag zijn misschien wel alles wat je nodig hebt om in shape te komen en je snelheid op lange afstanden te verbeteren!

Dit zou hét geheim kunnen zijn om gewicht te verliezen >