Zo weet je precies hoe laat je moet gaan slapen

Hoeveel we ook slapen, uitgerust wakker worden lukt niet altijd. De slaap-app sleepyti.me berekent voor jou hoe laat je moet slapen om fit wakker te w

Zo weet je precies hoe laat je moet gaan slapen

Om stralend & fit wakker te worden.

Hoewel we hier hebben gelezen hoeveel slaap we nodig hebben, lukt het ons toch niet om altijd uitgerust wakker te worden. Volgens de slaap-app sleepyti.me komt dat doordat niet per se het aantal uren belangrijk is, maar vooral waar je in je slaapcyclus zit wanneer je wakker wordt.

De app berekent hoe laat je in slaap moet vallen om op het gewenste tijdstip uitgerust wakker te worden. Dit wordt berekend door terug te tellen in slaapcycli. Het enige wat jij hoeft te doen is rekening houden met de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen (gemiddeld 14 minuten). Geeft de app 22.15 uur aan, zorg dan dat je rond 22.00 uur klaar bent om te gaan slapen. En probeer de neiging nog snel een appje te sturen en je Instagram te checken te weerstaan: morgen is er weer een dag.

Het zit namelijk zo. Als je slaapt ga je in een cyclus van ongeveer 90 minuten door verschillende fases, die zich vier tot zes keer per nacht herhalen. Het ideale moment om fris en fruitig wakker te worden is tussen twee REM-slaapfases (fase waarin je droomt, red.) in. Je kunt aan iemand zien of hij/zij in de REM-fase zit, doordat de ogen onder gesloten oogleden snel heen en weer gaan. De hersens zijn in deze fase volop actief. Waarom precies is door wetenschappers nog niet ontdekt, maar het vermoeden bestaat dat het te maken heeft met het verwerken van informatie. Enfin, soms is het dus beter om wat later te gaan slapen, zodat je net ná je REM-slaap wakker kunt worden. Beetje ingewikkeld om zelf te berekenen, maar daar heb je sleeptyti.me voor. Welterusten!

10 x ochtendgewoonten van gelukkige mensen >