Vakkundige werknemers zijn minder gelukkig met hun job

Uit nieuw onderzoek blijkt dat vakkundige werknemers niet altijd even blij zijn met hun job – ook al zijn ze er juist ongelooflijk goed in...

Vakkundige werknemers zijn minder gelukkig met hun job

Aldus de wetenschap.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de vakkundigste werknemers niet altijd even blij zijn met hun job, zelfs al zijn ze er ongelooflijk goed in.

De reden? Uit de studie blijkt dat competente werknemers vaak de meeste taken toegewezen krijgen, vooral tijdens stressmomenten. Dat is geen gek fenomeen vanuit het perspectief van de werkgever of manager: de klus moet namelijk goed geklaard worden en daar is de meest competente persoon de juiste voor. Voor de werknemer kan het echter een enorme last worden. En bovendien: waarom zou je meer belangrijke taken doen dan de rest, terwijl je hetzelfde betaald krijgt als je collega’s?

Veel vakkundige werknemers zijn zich echt bewust van het feit dat ze meer werk krijgen en vinden dat vervelend, vooral omdat bazen niet doorhebben hoeveel tijd het hen kost. Dit zorgt ervoor dat de werknemers zich minder gelukkig voelen op het werk.

BeloningHet is belangrijk dat werkgevers zich realiseren hoeveel druk en stress ze op deze mensen leggen, vindt Christy Zhou Koval, hoofdauteur van het onderzoek. Zij stelt voor om beloningen te geven aan de verantwoordelijke collega’s. “If someone is doing more than his fair share, compensate him for it. If not, he may ultimately leave and seek recognition elsewhere”, legt ze uit.

Geef die hardwerkende collega vandaag dus een pluim en haal een paar extra koffies als blijk van waardering. Zij blij, jij blij. (En mocht je zelf die collega zijn, hier zijn 5 tips om je werk(gever) weer leuk te gaan vinden.)

Zo deal je met dwarse collega's >16 tekenen dat je je baan haat >