Zo leef je happy, healthy en (heel erg) lang

Lekker verfrissend: een keer geen suf dieet voor de lijn, maar een compleet en briljant draaiboek voor een gelukkig, gezond en lang leven.

Zo leef je happy, healthy en (heel erg) lang

Je actieplan voor het leven.

Lekker verfrissend: een keer geen suf dieet voor de lijn, maar een compleet en briljant draaiboek voor een gelukkig, gezond en lang leven. Hoe zo’n lifestyle game plan eruit ziet? Iets met écht eten, NIET keihard sporten, dagelijkse happy hours en veel liefde. Ja hoor, wij zijn om.

In de zogenoemde ‘Blauwe Zones’ hebben mensen de kunst van het leven begrepen en worden ze het alleroudst: 1. Sardinië (Italië), 2. Okinawa (Japan), 3. Nicoya (Costa Rica), 4. Ikaria (Griekenland) en 5. Loma Linda (Californië).

Van die oude knarren kunnen we vast wel wat leren, dacht de Amerikaanse onderzoeker Dan Buettner. Samen met National Geographic deed hij onderzoek naar de leefgewoonten in Blauwe Zones. In zijn nieuwste boek, The Blue Zones Solution, maakt hij hun lifestyle concreet en doable voor iedereen.

Klaar voor je eigen fairy tale ending? Zó leef je nog lang en gelukkig:

  • Schrap je sportschoolabonnementIn de Blauwe Zones doen mensen niet aan intensief sporten, joggen of squatten. In plaats daarvan bewegen ze iedere dag op een natuurlijke manier. Denk aan wandelen en huishoudelijke klussen.
  • Heb een ‘plan de vida’Oftewel: zorg ervoor dat je een doel hebt in je leven. Dat voegt zo’n zeven jaar aan je levensverwachting toe.
  • Iedere dag een happy hour Op Sardinië is er dagelijks een happy hour, op Ikaria doet men een middagdutje en in Okinawa denken ze elke dag even aan de voorouders. Het effect is hetzelfde: een dagelijks moment van intense rust.
  • 80% vol = vol genoeg Een 2500 jaar oude confuciaanse wijsheid: eet nooit tot je voor de volle 100% vol zit, maar stop bij 80%.
  • Vind je inner Queen BDoe een beetje als Beyonce en stap over op een overwegend plantaardig dieet. Laat bovendien zo’n 65% van je voeding uit complexe koolhydraten bestaan (zoals granen) en eet vooral: bonen, olijfolie, zoete aardappel, tofu, gerst, venkel, zalm, havermout en pompoen.
  • Wijn is fijnMaar drink met mate (maximaal twee glazen per dag) en liefst nooit alleen. Een van de beste levenselixers: rode Cannonau-wijn uit Sardinië.
  • Have a little faithMensen die in een gemeenschap met een geloofsovertuiging leven, en vier keer per maand naar een ‘faith-based’ bijeenkomst gaan, worden vier tot veertien jaar ouder.
  • Familie en vrienden gaan voor allesPunt.
  • Vind jouw tribeMensen met minstens vijf goede vrienden worden gemiddeld zeven jaar ouder. Dus: vind de juiste tribe en ben er voor elkaar.<

Je bestelt The Blue Zones Solution voor € 29,99 bij bol.com.

50 dingen die ons het meest gelukkig maken, volgens onderzoek >